Ongesteld zijn in Uganda

9 augustus 2012

Sharon Roose – specialist water, sanitatie en hygiëne bij Plan Nederland – is momenteel in Uganda voor de start van een project op het gebied van menstruatie en hygiëne. Hier vertelt ze over haar ervaringen.

Sharon 250 cropppedOngesteld zijn; niet mijn meest favoriete tijd van de maand. En ook niet die van mijn omgeving geloof ik. Naast de gebruikelijke lichamelijke ongemakken, is er altijd het knagende gevoel van “oh, als ik maar niet doorlek!” Als puber was ik daar al helemaal panisch voor. Thank god voor maandverband en tampons! De uitvinders daarvan verdienen een Nobelprijs.

Maar goed, eigenlijk mogen we niet zo klagen hier in Nederland. Je zal maar ongesteld zijn in Uganda (of een andere ontwikkelingsland). Volgens de Verenigde Naties spijbelt 1 op de 10 Afrikaanse schoolmeisjes als ze ongesteld is. Of ze gaat zelfs helemaal niet meer naar school, omdat ze geen maandverband heeft of omdat er geen goede sanitaire voorzieningen op school zijn.

uganda3Waar ik kan kiezen uit verschillende menstruatieproducten en merken, beperkt de keuze van meisjes in Uganda zich tot lappen stof, toiletpapier, de krant, bananenbladeren of zelfs grond (want ja, ook dat neemt vocht op). Niet erg hygiënisch en doorlekken is slechts een kwestie van tijd. Ongemakkelijke situaties op school lijken niet te kunnen uitblijven. Misschien zou ik dan ook wel thuisblijven…Niet denkende aan de consequenties die dit zou hebben, want die zijn er natuurlijk wel. Meisjes met een achterstand op school of zij die zelfs gestopt zijn, hebben meer kans om op jonge leeftijd zwanger te worden of te trouwen. Ook hun carrière- of economische mogelijkheden worden enorm beperkt.

Daarom ben ik zo enthousiast over het feit dat ik de komende jaren mag werken aan een project in Uganda op het gebied van menstruatie en hygiëne. Dit is echt één van de meest interessante programma’s waar ik tot nu toe aan meegewerkt heb. Het project geeft meisjes niet alleen de kennis over hoe om te gaan met hun eigen menstruatiecyclus en de bijbehorende hygiëne, maar het geeft ze ook de mogelijkheid om goedkoop en herbruikbaar maandverband te kopen (www.afripads.com). Het maandverband wordt ingekocht en verkocht door spaar- en leengroepen[1]. Deze spaar-en leengroepen worden speciaal voor dit project getraind in marketing en bedrijfskunde, zodat ze een klein bedrijfje kunnen opstarten dat het maandverband verkoopt aan meisjes en vrouwen in het dorp en in de omliggende dorpen. Dit maandverband is milieuvriendelijk en kan een heel jaar gebruikt worden.

uganda2Ik ben deze week in Uganda om de start van het project bij te wonen. We spraken gisteren in een dorpje op het Oegandese platteland met vrouwen uit zo’n spaar- en leen groep. Zij kregen voor de eerste keer uitgelegd wat de AFRIpad is en hoe ze dit maandverband moeten gebruiken. Hun eerste reactie was: “hoeveel van dit maandverband heb je bij je, want we willen het NU kopen.”

Overweldigend om te zien hoe eager meisjes en vrouwen zijn om dit product te willen gebruiken en daarmee hun eigen situatie te verbeteren. De komende periode zal ik jullie via blogs op de hoogte houden van de projectontwikkelingen. Ik ben echt heel nieuwsgierig hoe dit project zich zal ontwikkelen en ik hoop jullie ook. Als je vragen hebt, stel ze gerust!

Sharon Roose
Specialist water, sanitatie en hygiëne Plan Nederland
[1] Spaar- en leengroepen bestaan voornamelijk uit vrouwen die in hun eigen dorp gezamenlijk sparen en geld lenen aan elkaar om te investeren in zaken die belangrijk zijn voor hen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: schoolgeld voor kinderen, medische zorg of de aanschaf van kaplaarzen zodat de vrouwen niet meer op blote voeten op het land hoeven te werken.

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind