Ode aan Henry, de held van de Zuid-Sudanese vluchtelingen in Uganda

15 juli 2014

Door Justine Nakiwala, Plan Uganda

In een professionele werkomgeving heeft iedereen een eigen taak en eigen verantwoordelijkheden. En in moeilijke, stressvolle omstandigheden houdt iedereen zich daaraan; de situatie is immers al ingewikkeld genoeg. Maar soms neemt iemand juist dan extra verantwoordelijkheid op zich. Henry Akugizbwe is zo iemand.

Henry 1201402-UGA-62-lpr

Henry kwam in 2007 als chauffeur bij Plan Uganda werken en reed trouw, trots en altijd goedgemutst mensen naar de juiste bestemming. Voor hem is zijn werk meer dan een bron van inkomsten; hij vindt het belangrijk om een verschil te maken in het leven van mensen. Dat werd nog duidelijker toen Henry eerder dit jaar lid werd van het Plan-noodhulpteam in de opvangkampen voor Zuid-Sudanese vluchtelingen in het noorden van Uganda.

Henry was overal
Henry werd een spil in ons responsteam, zorgzaam, opbeurend en onvermoeibaar. Zijn werkdag begon meestal om 7 uur ’s ochtends en eindigde zelden eerder dan 7 uur ’s avonds. Behalve chauffeur werd hij gids, vraagbaak, luisterend oor voor de vluchtelingen en de man die er altijd was om een handje te helpen: met het graven van wc-putten, het afmeten van een stuk grond voor een kindvriendelijke ruimte of het opzetten van tenten. Henry was overal.

Zijn vriendelijke lach en handdruk bracht warmte en hoop voor de wanhopige vrouwen en kinderen in het kamp. Als ze hem in de verte aan zagen komen, renden de kinderen blij naar hem toe. Alleen al bij hem in de buurt zijn, gaf hun troost.
En hij deed hetzelfde voor zijn Plan-collega’s. Als we na weer een lange, hete, stressvolle en verdrietige dag samenkwamen voor overleg, beurde Henry ons op, met zijn lach, zijn observaties en zijn advies waarmee we altijd verder konden.
“Elke keer als ik een onschuldig kind zie lijden, weet ik dat ik best nog een stapje harder kan”, zei hij altijd.

Hemel en aarde
Henry heeft overal in het kamp herinneringen aan aandacht en warmte achtergelaten. En aan praktische hulp. Toen Mary (17) en haar jonge broertjes hem aanzagen voor een official die hen een stukje grond konden toewijzen om een tijdelijk onderdak op te bouwen, aarzelde Henry geen moment. Hij bewoog hemel en aarde, klopte op net zoveel deuren als nodig was om Mary en haar broertjes het stukje land te geven. En het stukje land kwam er! Want Henry heeft een groot talent om red tape te omzeilen. Hij krijgt dingen voor elkaar.

Held
Henry is na vier maanden werken in de opvangkampen weer terug naar het hoofdkantoor van Plan Uganda en iedereen in het kamp mist hem. We hopen allemaal dat hij snel terugkomt. De held van ons team, de held van de Zuid-Sudanese vluchtelingen in Uganda!

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind