Not another day at the office

23 maart 2015

Door Mark Veen, business controller van Plan Nederland

IMG_4239Op naar Oost-Zambia, voor een audit van ons Girl Power-programma. Ik had zo’n strakke en efficiënte auditagenda gemaakt, maar in Zambia bleek al gauw dat de geplande vlucht van Lusaka naar Chipata niet door ging omdat de vliegtuigmaatschappij van de een op de ander dag alle vluchten cancelden. Je weet wel, het regenseizoen. Na een ongeplande en geïmproviseerde autorit van 9 uur kunnen Anne (van onze externe accountant PWC) en ik vandaag toch nog beginnen met ons bezoek aan de Eastern Program Unit van Plan Zambia, met 12 communities en 60.000 inwoners.

Nauwelijks wegen buiten de steden in Zambia

Waar ik mij over verbaas is het gebrek aan infrastructuur qua wegen buiten de steden in Zambia. In het regenseizoen, dat van november tot maart duurt, kunnen hele dorpen volledig onbereikbaar zijn.

IMG_4236Na een korte kennismaking met de Mozes, de manager van de Eastern Zambia Program Unit, en Victor, de manager financiën, vertrekken wij naar Zemba, samen met Katongo, de child protection specialist. Daar wacht een ontmoeting met de leden van de child rights club van de school in Zemba.

Armoede in Zemba

Alhoewel je je voorbereid op het gezicht van armoede, is het elke keer weer confronterend om te zien hoe groot het verschil is met Nederland. 47% van de bevolking in Zambia is jonger dan 16 jaar, ongeveer 1 miljoen kinderen zijn HIV-wezen en de levensverwachting is 50-53 jaar. Hoe kun je hierdoor niet geraakt worden, vraag ik mij af? Aan de andere kant weet ik ook weer waarom ik me inzet voor een organisatie als Plan. En hoe raar dit misschien ook klinkt: het zijn deze indrukken die me motiveren en inspireren als ik straks weer in Nederland op kantoor zit.

De child rights club in Zemba

IMG_4228De Child Rights Club van de school in Zemba bestaat uit 55 kinderen. Het is een schoolactiviteit en vergelijkbaar met andere clubs, zoals een dramaclub, debateerclub en sportclubs. In de child rights club worden onderwerpen besproken als veiligheid, kinderarbeid en kindhuwelijken, maar ook luchtigere onderwerpen die kinderen bezighouden en op dat moment actueel zijn. Het was nog een hele opgave om ’spontaan’ in gesprek te raken, gezien het cultureel vereiste respect van jongeren naar volwassenen in Zambia. Dat doorbreek je niet zomaar even.

Na het gesprek met de kinderen zag ik in het kantoor van de directeur van de school een lijst van het aantal schooluitvallers door met zwangerschap. Kindhuwelijken en zwangerschappen van jonge meisjes zijn grote issues in Zambia wanneer het gaat om de opleiding en persoonlijke ontwikkeling van meisjes en jonge vrouwen. Van de schooldirecteur, maar ook van leden van de community counsel hoorde ik dat zij oprecht blij zijn met het Girl Power-Programma dat kindhuwelijken en tienerzwangerschappen aanpakt. Ook was het mooi om te horen hoe trots de directeur vertelde dat het aantal leerlingen was gegroeid van 750 naar 950 sinds Plan de school steunt.

Vegetable training

IMG_4233Na ons bezoek aan de child rights club spraken we met twee van de 60 meisjes die deelnemen aan de vegetable training, een training in het verbouwen van groenten, die ook deel uitmaakt van het Girl Power-Programma. Zij verbouwen nu zelfstandig diverse soorten groenten, die zij vervolgens verkopen op de lokale markt. Van het geld dat ze hiermee verdienen, kopen zij nieuwe zaden en werkmateriaal en dragen ze bij aan de gezinsinkomsten. Beide meisjes waren erg trots op hun eigen business. Wat een contrast om met deze zelfbewuste meiden te praten na onze ervaring van vanochtend.

Hierna zijn wij naar het land van het voormalige hoofd van de community gegaan, waar hij de trainingslocatie van de vegetable training liet zien. Plan Zambia heeft voor elke twee boeren een waterput gebouwd en de zaden voor het land verstrekt. Mooi om in de praktijk te zien dat de programma’s van Plan elkaar versterken door deze gemeenschapsaanpak.

Na dit landelijke bezoek, werd het tijd om terug te keren naar de stad Chipata.
Wat een dag! Not another day at the office!.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind