Nepal: de moesson brengt nieuwe gevaren voor de kinderen van Sindupalchok

3 juli 2015

Door Lotte Claessens, Plan-deskundige kindbescherming na rampen

Rijdend door de bergen van Sindupalchok in Nepal vergeet je bijna dat de aardbeving twee maanden geleden meer dan 90 procent van deze regio heeft verwoest. Weelderige groene velden en watervallen tegen een helderblauwe lucht leiden me even af van de enorme aardverschuivingen op de achtergrond. Totdat we door weer een dorp rijden, dat volledig in puin ligt.

Blog tijdelijke scholen in NepalWe stoppen in Sipapokhari en lopen met onze noodhulpcoördinator en onderwijsdeskundige de weg naar beneden, naar de ruïne van wat ooit een school was. Dit is een van de ruim 100 scholen in dit district, met in totaal 500 lokalen, die ernstig zijn beschadigt of helemaal zijn verwoest. Bij deze school staat een rode vlag. Dat betekent dat dit gebouw onveilig is.

Zinken platen, bamboestokken en tentzeil

We vinden de leerlingen in drie tenten, die ter beschikking zijn gesteld door de overheid en verschillende hulporganisaties. Een vierde bouwsel huisvest de tijdelijke school die door Plan is opgezet. Zinken platen, bamboestokken en tentzeil vormen tijdelijk twee klaslokalen.

Blog tijdelijke scholen in NepalDe schooldirecteur heet ons welkom en vertelt ons dat de meeste kinderen weer naar school komen, behalve de zes leerlingen die bij de aardbeving zijn omgekomen. Het aantal leerlingen nu is groter dan vóór de aardbeving, omdat veel scholen in de regio nog steeds dicht zijn. Ik ben blij om zoveel kinderen te zien die spelen en weer lachen – wat een enorm verschil met een kleine twee maanden geleden, toen we hier ook waren. Toch weten we allemaal dat we heel binnenkort voor een nieuwe uitdaging staan. Het regenseizoen begint en zal weken van zware regen brengen. De kans dat de tenten zullen worden weggespoeld is reëel en dat betekent dat al deze kinderen weer niet naar school kunnen. En zelfs als onze tijdelijke school de moesson weerstaat, zijn deze twee klaslokalen veel te klein om de toestroom van leerlingen te kunnen huisvesten.

Mobiele teams

De volgende school die we bezoeken, kunnen we nog maar net met de auto bereiken. Binnenkort is het dorp voor auto’s afgesloten, vertellen de dorpelingen ons. Er dreigen overal aardverschuivingen en het gaat iedere dag harder regenen. Het is een race tegen de klok om onze tijdelijke school hier op tijd af te bouwen.

In afgelegen regio’s als deze werken mobiele teams van Plan om onderwijs te geven en toe te zien op de veiligheid van kinderen en hun ouders. Een van hun taken is het geven van informatie over hoe de mensen zich in deze situatie kunnen hier voorbereiden op de moesson.

Ingestorte gebouwen en puin

We maken onze laatste stop bij een school voor voortgezet onderwijs, waar we worden begroet door vrolijke pubers. De adjunct-directeur vertelt dat de meeste leerlingen nog steeds les krijgen in het oude schoolgebouw, dat na de aardbeving voor het grootste deel onbewoonbaar is verklaard. Er staat een rode vlag.
Plan steunt de school en herstelt om te beginnen een van de klaslokalen. Dat is de enige manier, want nergens in de omgeving is ruimte voor het opzetten van een tijdelijke school. De heuvelachtige omgeving is bezaaid met ingestorte gebouwen en puin.

Nieuwe gevaren

Op de terugreis realiseren we ons dat we de mensen in deze regio moeten helpen een nieuwe ramp te voorkomen. De meeste communities krabbelen langzaam weer overeind, maar tijdens het regenseizoen is dit afgelegen berggebied vrijwel onbereikbaar. De planning voor het bouwen van tijdelijke scholen is krap, maar als we de komende maanden geen onderwijs voor de meisjes en jongens hier kunnen realiseren, dreigen nieuwe gevaren.
We hebben het gezien bij andere rampen: als kinderen te lang niet naar school kunnen, stoppen veel kinderen helemaal. Dat maakt hen kwetsbaar voor kinderarbeid, kinderhandel en schadelijke traditionele praktijken, zoals kindhuwelijken.

We hebben meer fondsen nodig om dat te voorkomen. We moeten veilige tijdelijke scholen bouwen, ruimte creëren door puin te ruimen en scholen voorzien van lesmateriaal. De tijd dringt voor de kinderen in dit afgelegen gebied.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind