Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Moeilijk land, Sudan, voor vrouwen

  • 27 september 2016

Door Jet Bastiani, genderspecialist bij Plan Nederland

“Mag ik even bij je komen zitten? Ik wil even met iemand praten.”
Ik zit op het terras van mijn hotel in Khartoum, de hoofdstad van Sudan, als ik word aangesproken door een enigszins gestreste jonge vrouw. Mooie kleren, elegante doek om haar hoofd en schouders en gewapend met een cola.
Samen zitten we over het zwembad uit te kijken, waar een stuk of zes mannen plezier maken. De vrouwen zitten allemaal aan een tafeltje, gekleed in hun mooie gekleurde doeken, die hen van top tot teen bedekken.

Sudan De jonge vrouw heet Ruchia. Ze is na een ruzie haar huis ontvlucht en moet haar verhaal en frustratie kwijt. Haar opa is onlangs overleden, haar grootste vriend. Ze laat mij op haar mobieltje een paar foto’s zien van een eerbiedwaardige Sudanees met grijze baard in een ziekenhuisbed. Ruchia is 29 jaar en bijna klaar met haar medicijnenstudie. Ze moet nu helemaal naar het westen van Sudan (Darfur) om daar een jaar voor de overheid te werken. Een verplichting voor iedere (bijna-) afgestudeerd arts in Sudan om iets terug te doen voor het land: een jaar gezondheidszorg verlenen in verweggistan, in slecht geoutilleerde klinieken.

Waterpijp

Ruchia wil zo graag haar carrière volgen, maar ze wil ook weleens trouwen. En haar familie zeurt ook steeds dat ze een man moet zoeken. Maar ze komt zo weinig mannen tegen, die samen met haar kinderen willen én haar haar carrière gunnen. En ze mist haar wijze grootvader zo…
SudanDaarom is ze maar naar dit hotel gevlucht, in de hoop daar even onder de mensen te zijn en wat afleiding te krijgen. Maar toen ze een waterpijp wilde bestellen, werd haar dit geweigerd, als vrouw alleen. Verbaasd vertel ik haar dat ik zelf net aan de waterpijp had gezeten en dat ik drie jonge meiden om een tafeltje ook pijp had zien roken. ‘Tja, een Sudanese vrouw, en dan alleen…’ Daarom vindt ze het zo fijn om even bij mij aan tafel aan te schuiven.
Na een half uurtje is Ruchia gelukkig weer een stukje vrolijker en we gaan met een dikke knuffel uit elkaar. Moeilijk land, Sudan, voor vrouwen.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.