MHM in Uganda: een bijenkorf, drie geiten en een boel varkens

8 april 2015

Door Sharon Roose, WASH-specialist bij Plan Nederland

Het is 10 uur in de ochtend en al ruim boven de 30 graden in een dorpje in het Alebtong-district in het noorden van Uganda. Het is niet alleen bloedheet, het waait ook nog eens ontzettend hard. Het is het einde van het droge seizoen, dus is het kurkdroog en iedereen snakt naar de regen.
Samen met enkele collega’s zit ik op een houten bankje onder de grootste mangoboom die we in het dorp konden vinden. Hier hebben we afgesproken met een aantal verkopers van het AFRIpads-maandverband.

SAMSUNG CSCMargareth, Dorcus en Daniel zijn in het kader van ons Menstrual Hygiene Management- project (MHM in Uganda) opgeleid om de setjes AFRIpads te verkopen. Van het bedrijfje AFRIpads krijgen ze een business training en Plan spijkert hun kennis bij op het gebied van menstruatiehygiëne. Deze combinatie zou van hen de ideale verkopers moeten maken. Nou, daar ben ik natuurlijk wel benieuwd naar….

Wat schuift dat nou?

De drie verkopers zijn sinds augustus 2014 aan de slag en verkopen de AFRIpads niet alleen in hun eigen dorp, maar ook in de omliggende dorpen en de lokale markt. En de resultaten liegen er niet om. Margareth is by far het meest succesvol. Ze heeft al 316 maandverbandsetjes verkocht. Daniel volgt op gepaste afstand met 190 verkochte setjes en bij Dorcus staat de teller op 130 setjes.

Maarruh, wat schuift dat nou, het verkopen van al dat maandverband?
De verkopers maken per verkocht maandverbandsetje ongeveer € 0.20 winst, maar dit geld wordt niet alleen in cash betaald. Margareth, Dorcus en Daniel vertellen dat ze het maandverband ook ruilen voor bijvoorbeeld bonen, meel of voor het klaren van een klus, zoals werk in de tuin. Maar ze houden daarbij natuurlijk wel de waarde van het maandverband in hun achterhoofd.

De cash winst heeft de verkopers ook geen windeieren gelegd.
Daniel heeft er een bijenkorf van gekocht en mag zich nu ook imker noemen. Hij heeft zelfs al wat honing verkocht. Dorcus heeft drie geiten gekocht en investeert de rest van de opbrengst in het schoolgeld van haar kinderen en nieuwe kleding. Maar Margareth steelt ook hier de show. Zij kocht een varken, dat in no time een achtling had geworpen. Haar investering van 50.000 Ugandese shilling (€ 15) leverde haar daardoor meteen 400.000 Ugandese shilling op. Dat is toch mooi een winst van € 120!

Geroezemoes van jewelste

Inmiddels zijn er meer mensen onder de mangoboom gekropen. Als zij het verhaal van Margareth horen, stijgt er een geroezemoes van jewelste op. Ik kan mij voorstellen dat daar ook wat jaloerse klanken bij zijn, maar ik hoor toch ook echte bewondering om mij heen, al wordt Margareths succes natuurlijk ook geweten aan een flinke dosis geluk.
Die Margareth… Die heeft dat varkentje toch maar mooi gewassen.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind