Meppel aan zee

22 maart 2013

Door Martin Weegenaar

DSC01131Plan Nederland organiseert elke twee jaar de landelijke scholierenactie Schaatsen en Zwemmen voor Water, voor veilig drinkwater in Afrika. Duizenden scholieren van honderden Nederlandse scholen gaan in het kader van de actie de schaatsbaan op of het zwembad in om gesponsorde rondjes te schaatsen of baantjes te trekken en laten zich per rondje of baantje sponsoren door familie, vrienden en buren. Een van de scholen die in 2011 meedeed, was CBS Het Kompas in Meppel. Ter gelegenheid van Wereld Waterdag vandaag, blikt adjunct-directeur Martin Weegenaar terug op de actie.

Meppel aan zee

Even een vraagje. Wie weet wat voor dag het vandaag is? Vrijdag. Ja, maar dat bedoel ik niet. Een speciale dag! Geen idee? Ik geef een hint. We zijn er heel goed mee in Nederland. Gaat er nog geen lampje branden? Okay, nog een tip. Je kunt het gebruiken om in Meppel te komen…. Zal ik het maar zeggen dan? Vandaag is het Wereld Waterdag. Wereld Watvoordag? Wereld Waterdag! Vroeger waren we via het Meppelerdiep met de Zuiderzee verbonden, en nog steeds kun je Meppel via het water bereiken.

PLAN2-230Terug naar Wereld Waterdag. Teveel kinderen sterven nog elke dag, omdat ze geen veilig drinkwater hebben, en geen goede sanitaire voorzieningen. Dat kunnen we ons hier nauwelijks voorstellen. En toch is het voor veel mensen aan de orde van de dag. Om de wereldwijde waterproblemen samen aan te pakken, hebben de Verenigde Naties ooit 22 maart uitgeroepen tot Wereld Waterdag.

 

Schaatsen en zwemmen voor water in Afrika

En toevallig, op tijd voor Wereld Waterdag zeg maar, heb ik onze school net weer ingeschreven voor de actie ‘Schaatsen en Zwemmen voor Water’. Twee jaar geleden kreeg ik een mailtje van Plan Nederland, of we wilden meedoen. De Hollandse kinderen schaatsen of zwemmen voor het goede doel, en met het opgehaalde geld financiert Plan waterprojecten voor kinderen in ontwikkelingslanden. In 2011 in Mali en dit jaar in Uganda. Voor onze leerlingen is het schaatsen natuurlijk het allerleukste. Maar we proberen ze toch ook nog wat bij te brengen over hoe dat zit met water, of beter het gebrek aan water, in een land als Mali.

Met bussen vol naar de schaatsbaan

Met bussen vol kinderen, zeven groepen, reden we in 2011 naar de schaatsbaan in Assen. Alleen dat is al feest voor ze! En dan schaats je daar als een gek rondjes, op bevroren water, terwijl kinderen in Afrika niet eens water uit de kraan hebben. Dat maakt wel indruk. De kinderen weten heel goed waarvoor ze het doen. En fanatiek dat ze waren! Ze hebben wedstrijdjes gehouden tegen elkaar. Bij ieder rondje kregen ze een stempel. Er waren er, die gingen gewoon op de achterkant door met stempelen.

Rennen om de schaatsbaan

Iedereen stelde ook echt alles in het werk om aan schaatsen te komen. Tegen sommige kinderen die ze niet hadden, zei ik: “Desnoods ren je rondjes om de schaatsbaan.” Nou, toen kon er toch nog wel wat geregeld worden. Ouders hebben gewoon aan elkaar uitgeleend. Dus wij gaan er dit jaar weer voor, deze keer zelfs met tien groepen. Je hebt een superleuk evenement voor je school en je helpt er een goed doel mee. Alle beetjes helpen, tenslotte, en druppel voor druppel komt de emmer vol.

 

logoDe groeten uit Meppel aan zee,

Martin Weegenaar (adjunct-directeur CBS Het Kompas)

 

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind