Meisjes in Afrika verdienen gezonde toekomst!

6 augustus 2012

Vorige week werden negen vrouwen in Ivoorkust veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat bewezen is dat zij dertig meisjes hebben besneden. Het was de eerste veroordeling voor meisjesbesnijdenis in het Afrikaanse land. Jet Bastiani, Gender specialist Plan Nederland, geeft haar reactie.

Jet-2Plan Nederland heeft onlangs een voorstel ingediend bij de Europese Commissie om meisjesbesnijdenis in Afrika tegen te gaan. In dat voorstel staat het aanpakken van de daders centraal. Het project is daarmee een aanvulling op de projecten die Plan nu al uitvoert om met voorlichting en lobby en het opzetten van kinderparlementen te zorgen voor een vermindering van het aantal meisjesbesnijdenissen.
Display-of-sensitization-messages-on-FGC-scrMet het nieuwe project wil Plan vooral parlementariƫrs en politici in acht Afrikaanse landen ondersteunen in het handhaven van wetten die meisjesbesnijdenis verbieden. In de meeste landen is meisjesbesnijdenis verboden, maar wordt de wet in de praktijk nauwelijks gehandhaafd. In landen als Benin, Burkina Faso, Ivoorkust en Ghana ligt het percentage van meisjes dat besneden wordt nog steeds ruim boven de 50 procent. In Sierra Leone, waar 94 procent van de meisjes wordt bestreden, durven politici niet eens een wet tegen besnijdenis aan te nemen, in de angst stemmen te verliezen.

201007-MLI-01-scrHet is belangrijk dat de daders worden aangepakt. Maar in hoeverre is het terecht dat juist de vrouwen die de rituelen uitvoeren gestraft worden? Sommigen zijn van mening dat zij juist de slachtoffers zijn die niet beter weten en van hun enige inkomstenbron beroofd worden. Plan deelt die mening niet. In Plan-projecten worden de besnijdenaressen als eerste voorgelicht en getraind in het tegengaan van deze mishandeling. Ze krijgen vervolgens de mogelijkheid deel te nemen aan projecten om een andere bron van inkomsten te vinden. Ook dorpsoudsten en burgemeesters worden betrokken in het project. Zij verklaren openlijk geen besnijdenissen meer in hun dorpen toe te staan en waarschuwen zowel ouders als degenen die de besnijdenissen uitvoeren.

Er is geen excuus om de verminkende praktijk van meisjesbesnijdenissen voort te laten bestaan. Niet voor de dorpsoudsten, niet voor de politici en ook niet voor de besnijdenaressen. Na de bewustwordingscampagnes die Plan al uitvoert, is het steviger aanpakken van de daders een logisch vervolg in de strijd tegen meisjesbesnijdenissen. Met de aanpak op verschillende niveaus hopen we meisjesbesnijdenis uiteindelijk helemaal uit te bannen en meisjes in Afrika een gezonde toekomst te geven!
Jet Bastiani, Gender specialist Plan Nederland

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind