Manabe & co, voor al uw feesten en partijen!

19 augustus 2015

Door Peter Gijs van Enk, Institutional Partnership Officer bij Plan Nederland

Samen met een delegatie uit het Midden-Oosten ga ik begin augustus op bezoek bij Plan-collega’s in Kassala, een stad in het oosten van Sudan. Vanuit de hoofdstad Khartoum is het 9 uur rijden naar Kassala, eerst een stuk door de geïrrigeerde akkers langs de Nijl, daarna uren door lege, zanderige vlaktes. Uiteindelijk komen we tegen de grens met Eritrea in meer bergachtig gebied aan. Kassala ligt er prachtig bij. Ik heb nog nooit zulke mysterieuze bergen gezien!

B.E.S.T.

IMG_0031De delegatie, mensen van een stichting uit Qatar die ontwikkelingsprojecten financiert, wil graag meer weten over de manier waarop Plan jonge vrouwen en mannen ondersteunt in het vinden van werk of het opzetten van eigen bedrijfjes. In veel Afrikaanse en Aziatische landen maken veel jongeren hun opleiding niet af en kunnen geen werk kunnen vinden. Dat zal in Kassala niet anders zijn. De collega’s van Plan Sudan nemen ons mee naar het lokale instituut voor vakopleidingen waarmee Plan het project Basic Employability and Skills Training (B.E.S.T.) uitvoert. Jongeren uit Kassala die geen diploma van de middelbare school hebben, kunnen hier toch een vakopleiding volgen, bijvoorbeeld op het gebied van autotechniek, computertechniek, marketing of dienstverlening.

Zelfvertrouwen

Ik word enthousiast van de verhalen die ik hoor. De vrouwen en mannen zijn niet alleen blij met de technische kennis die ze op doen, maar ze worden ook een stuk zelfverzekerder door de opleiding en stages die ze lopen bij lokale ondernemers. Abdalla (22) had zijn opleiding niet afgemaakt, had geen werk en was erg verlegen. Nu vertelt hij vol zelfvertrouwen aan een groep van 30 mensen hoe hij met zijn autotechniek-certificaat bij de politie in Kassala aan de slag kon. Manabe (24) zat in het zelfde schuitje: geen diploma en weinig zicht op werk. Tijdens de opleiding dienstverlening in het B.E.S.T.-project loopt ze stage in het kleine pretpark van Kassala. Ze draait mee bij de kassa van het park en haar manager zag dat ze meer in haar mars heeft. Hij adviseerde haar om een administratieve opleiding te gaan doen. Ze vertelt ons dat ze daar nu mee bezig is, maar ondertussen ook werkt.

Een eigen cateringbedrijf

ManabeSamen met een aantal andere studentes van het B.E.S.T.-project heeft Manabe nu een groep geformeerd die je kunt inhuren om op feesten en partijen te bedienen of de catering te verzorgen. Ze moeten veel reclame maken, maar het levert wel wat op. Manabe vertelt dat ze later op de dag een grote klus heeft in de stad.

’s Avonds gaan we uit eten, de minister voor Jeugd en Sport van de regio, de delegatie uit het Midden-Oosten, onze Plan collega’s en ik. De bergen op de achtergrond zijn niet meer te zien, het is al donker, maar de avond is zwoel en de tuin waar we zitten is mooi verlicht. Bij de ingang verrast Manabe me: dit was was de klus waarover ze had verteld. Stralend en trots heet ze ons welkom. Ik zie dat ze volledig in haar element is in dit werk. Het eten is heerlijk en de bediening is hartelijk. Ik hoop dat ze dit nog veel vaker mag doen en ik ben trots om te zien hoe Plan’s werk jongeren op deze manier verder helpt!

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind