Lunch in Mozambique

19 maart 2015

Blogfoto Jet SDC11588Jet Bastiani, genderspecialist bij Plan Nederland, werkt voor zes maanden in Mozambique. Zij ondersteunt en adviseert de Mozambikaanse Plan-collega’s, onder meer bij de uitvoering van het programma 18+ tegen kindhuwelijken.

Eten is belangrijk voor Mozambikanen. Verse vis en garnalen, kip… Je kunt hier op ieder tijdstip van de dag in een restaurantje terecht.
Ook mijn Plan-collega´s houden van lekker eten.
Als ze ’s ochtends op kantoor arriveren, zijn ze vaak al uren onderweg, lopend of wachtend op overvolle minibusjes. Laatst zat ik in zo’n busje en telde 29 volwassenen en een baby……De meeste mensen zijn gewapend met kleine koeltasjes waar hun lunch in zit en de Plan-Mozambique staf is daar geen uitzondering op.

Nshima en piri-piri

Mozambiqueblog3  Jet 2 SDC11619Tussen een en twee uur ‘s middags staat het aanrecht in de keuken van het Plan-kantoor helemaal vol met die koeltasjes en stijgen de heerlijkste geuren op uit de magnetron, die als een gek staat te snorren. Rijst met kip, vis met spinazie van pompoenbladeren, vlees met een soort super dikke maïspap (nshima). En dat alles gelardeerd met de beroemde piri-piri, een heel erg hete zelfgemaakte sambal, soms met stukjes ui en paprika erin en soms met ingemaakte limoentjes, die het een chutney achtige smaak geeft.

Broodje kaas

Ik moet tijdens zo’n lunch wel eens denken aan de Afrikaanse collega’ s die bij Plan Nederland op bezoek komen en door ons worden ontvangen met een broodje kaas of een broodje met vleeswaren… Mijn collega’s hier kijken mij ook altijd een beetje meewarig aan als ze zien wat ik eet tijdens de lunch. Om niet al teveel aan te komen door de uitstekende, maar olierijke Portugees-Mozambikaanse keuken en de weinige lichaamsbeweging hier in dit klimaat, probeer ik de lunch wat luchtig te houden, met veel fruit en wortels. Ik geloof niet dat ze dit begrijpen.

Dat ene meisje

Mozambique-blog Jet3 1 SDC11587Als het vijf uur is, is het heerlijk om nog even van de zeewind en het uitzicht op zee te genieten. Langs de boulevard – de stad uit – is het een drukte van jewelste met rode Vodacom parasolletjes, vuurtjes waarop kip en sardientjes worden geroosterd, auto´s met open deuren waaruit luide muziek uit de diverse boxen door elkaar schalt, tonnenvol met ijs, die de biertjes en cola koud houden en veel handelaartjes met alles wat je maar nodig hebt, waaronder verse garnalen en krabben.
En daar zag ik laatst ook dat ene meisje, met een bordje waarop een gegrild sardientje en een limoentje lagen. Ze zei niets en stond daar maar. Had ze zelf geen honger? Of had ze van haar moeder de opdracht gekregen het visje te verkopen aan een van de strandgasten? Hoeveel zou het kosten? Een kwartje? Hoe oud zou ze zijn en waar zou ze aan denken terwijl ze zo naar mij stond te kijken? Een sardientje voor haar gedachten…

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind