Liberia ebola-vrij: feestvieren, maar waakzaam blijven

13 mei 2015

Door Koala Oumarou, directeur van Plan in Liberia

“Zaterdag 9 mei kwam het verlossende woord: Liberia is officieel ebola-vrij. De rust keert eindelijk terug en iedereen is blij en viert feest. Maar laten we waakzaam blijven. Ebola is nog niet voorbij.

Children play on the main road into Sackie Town in Montserrado County, Liberia.

Ebola heeft Liberia hard geraakt. De uitbraak tastte de infrastructuur aan, haalde de toch al zwakke gezondheidssector onderuit en hield scholen bijna zes maanden gesloten. En nu is de epidemie voorbij, maar de immense impact ervan wordt nog door iedereen gevoeld.

Radio en megafoons

Vanaf het moment dat bij de eerste zieken in Liberia begin april 2014 ebola werd geconstateerd, heeft Plan er alles aan gedaan om de levensgevaarlijke virusziekte te bestrijden en verdere verspreiding van de epidemie tegen te gaan. We organiseerden grootschalige voorlichtingscampagnes via de radio en met posters, brochures en megafoons. We installeerden faciliteiten om handen te wassen in scholen en openbare ruimtes, trainden gezondheidswerkers en vrijwilligers, ondersteunden gezondheidsteams, en boden noodhulp.

De strijd tegen de ergste en langste ebola-epidemie in de geschiedenis blijft topprioriteit in de nationale veiligheid van Liberia en de andere landen in de regio waar ebola heeft huisgehouden. Plan handhaaft alle maatregelen om ebola te bestrijden, net zolang tot er ook in Guinée en Sierra Leone geen nieuwe besmettingen meer zijn en alle zieken geregistreerd staan en worden behandeld. In Liberia is ons doel het aantal nieuwe zieken op nul te houden, want zelfs één nieuwe besmetting brengt ons opnieuw in de gevarenzone. We moeten alert blijven tot ook in Guinée en Sierra Leone de teller op nul staat. En zelfs daarna blijft waakzaamheid belangrijk.

De lange weg naar normaal

Voor nu zijn we blij. De scholen zijn weer open, veel winkels doen weer goede zaken, het bedrijfsleven komt langzaam weer op gang en iedereen hoopt – met ingehouden adem – dat de situatie stabiel blijft en het weer normaal wordt, zoals vóór de uitbraak. Maar alles wijst erop dat normaal nog wel een tijdje zal duren. De gezondheidssector moet worden opgebouwd, het aantal kinderen dat weer naar school gaat moet omhoog en er moet flink worden geïnvesteerd in basisvoorzieningen als veilig drinkwater en goed sanitair. Maar vooral zal het nog lang duren voordat de innerlijke wonden van trauma, angst en verlies zijn genezen.

Terwijl we de eerste stappen zetten op de weg naar herstel, richt Plan zich vooral op de kinderen. Wij zorgen ervoor dat ze de steun krijgen die ze nodig hebben om ebola te boven te komen. Het drama van de epidemie zal in hun leven nog lang naklinken.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind