Leraren Zambia strijden tegen kindhuwelijken

23 maart 2013

Door Floor

Leraar-wiskundeLeraren spelen in Zambia een belangrijke rol in het terugdringen van kindhuwelijken. “We zien het helaas nog te vaak gebeuren, dat meisjes van school gaan omdat ze gaan trouwen. Hun verloofde of man vindt dat ze thuis moeten blijven”, vertelt geschiedenisleraar Kanda. “Wij proberen vooral veel te praten met de leerlingen en de ouders. Het werkte het beste om te vertellen over de gevaren van de zwangerschap die vaak kort volgt op een huwelijk. Jonge meisjes zijn lichamelijk helemaal nog niet klaar voor het baren van een kind, met verschrikkelijke lichamelijke en geestelijke gevolgen van dien, soms zelfs de dood van het meisje en/of de baby. Ook praten we over de gevolgen van stoppen met school.”

“Alle leraren in de regio gaan naar Plan bijeenkomsten. We krijgen informatie over kindhuwelijken en leren hoe we hier op school een open discussie met de leerlingen aan kunnen gaan”, legt wiskundeleraar Emmanuel uit. “De leerlingen moeten zich wel veilig genoeg voelen om naar ons toe te komen, dus dat moeten we voorzichtig aanpakken. We hebben speciale lessen waarin we met de leerlingen de dialoog aangaan. We praten over kindhuwelijken en -zwangerschappen, we stellen vragen en de leerlingen kunnen vragen stellen. De ouders van onze leerlingen nodigen we uit op speciale bijeenkomsten waarin we praten over kindhuwelijken.

schoolAlle leraren in de regio gaan naar Plan bijeenkomsten. We krijgen informatie over kindhuwelijken en leren hoe we hier op school een open discussie met de leerlingen aan kunnen gaan”, legt wiskundeleraar Emmanuel uit. “De leerlingen moeten zich wel veilig genoeg voelen om naar ons toe te komen, dus dat moeten we voorzichtig aanpakken. We hebben speciale lessen waarin we met de leerlingen de dialoog aangaan. We praten over kindhuwelijken en -zwangerschappen, we stellen vragen en de leerlingen kunnen vragen stellen. De ouders van onze leerlingen nodigen we uit op speciale bijeenkomsten waarin we praten over kindhuwelijken.

“In het afgelopen jaar zijn in totaal toch nog zeven meisjes tussen de 13 en 16 jaar gestopt met school omdat zij gingen trouwen”, vertelt lerares Joyce. “We proberen die meisjes en hun ouders en man over te halen om de meisjes weer terug naar school te laten gaan. Soms lukt het ons niet om ze er van te overtuigen dat de trouwerij veel te vroeg is voor het meisje, maar als we ze terug op school krijgen, kan ze zich in ieder geval verder ontwikkelen.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind