Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

We kunnen allemaal helpen om de dodelijke opmars van Ebola te stoppen

  • 19 augustus 2014

door: Monique van ’t Hek, directeur Plan Nederland

West-Afrika is in de greep van de ergste Ebola-uitbraak ooit. Toen de eerste berichten over Ebola mij begin maart bereikten, maakte ik me meteen grote zorgen, wetend dat de kans groot was dat het virus zich snel zou verspreiden en veel levens zou kosten. Meer dan 2400 mensen zijn besmet en ruim 1350 mensen zijn overleden aan deze verschrikkelijke ziekte, waarvan de oorzaak nog onbekend is en waarvoor nog geen behandeling gevonden is. En het virus breidt zich nog verder uit…

Wat zo schrijnend is, is dat meestal de armste mensen worden getroffen. Mensen uit Guinee, Liberia, en Sierra Leone, die tot de armste landen ter wereld behoren waar nauwelijks gezondheidszorg is en onvoldoende middelen zijn om landsgrenzen hermetisch af te sluiten. Ook spelen gebrek aan informatie en bijgeloof helaas een grote rol bij de uitbraak van een ziekte als deze. Daarmee wordt opnieuw aangetoond dat onderwijs en voorlichting heel belangrijk zijn om de armoede in de wereld te bestrijden. Zo worden er bijvoorbeeld regelmatig Ebola-patiënten door onwetende familieleden uit het ziekenhuis gehaald.

De WHO heeft de Ebola-uitbraak aangemerkt als internationale gezondheidscrisis en dat is, al klinkt het vreemd, een positieve ontwikkeling. Hiermee wordt wereldwijd erkend dat het om een zeer ernstige crisis gaat en dat we allemaal moeten helpen om deze te bestrijden. Met expertise of menskracht of door middel van een donatie.

Vrouwen

Een paar weken geleden hebben gezondheidsteams in Liberia geconstateerd dat 75% van de Ebola besmettingen vrouwen betreft. Dit terwijl vrouwen juist de zorgdragers zijn. Veel vrouwen zijn werkzaam als verpleegkundige, schoonmaakster of wasvrouw in ziekenhuizen, waar zij onvoldoende beschermd worden. Dit in tegenstelling tot de doctoren, voornamelijk mannen. Ook lopen volgens de WHO zwangere vrouwen extra veel risico het virus op te lopen door hun intensieve contact met gezondheidsinstellingen.

Hulpverleners

Plan informeert de bevolking in de getroffen gebieden over de manier waarop zij zich kunnen beschermen tegen het virus. Verder voeren wij grootscheepse voorlichtingscampagnes uit (o.a. op scholen), trainen gezondheidswerkers, ontsmetten publieke gebouwen en toiletten, delen desinfecterende middelen uit en installeren faciliteiten waar mensen hun handen kunnen wassen. Daarnaast werken we samen met andere instanties om de verspreiding van Ebola te stoppen. Hulpverleners ter plekke, van ons of andere hulporganisaties, doen fantastisch werk met beperkte middelen. Ze bieden steun en troost, bezweren angst en ontzenuwen geruchten, ze trainen nieuwe gezondheidswerkers, ontsmetten publieke gebouwen en organiseren grootscheepse publiekscampagnes. En dit met gevaar voor eigen leven.

Lokale Plan-collega’s die in de besmette gebieden werken, hebben zelf ook familieleden verloren aan Ebola. Ze maken zich zorgen en ze zijn bang, net als iedereen. Maar ze hebben de moed om hun eigen leven in de waagschaal te leggen om anderen te helpen. In 2012 alleen al kwamen 274 noodhulpwerkers om het leven of raakten ernstig gewond tijdens hun werk. De enorme passie van deze hulpverleners is meer dan bewonderingswaardig.

World Humanitarian Day

Op 19 augustus is het World Humanitarian Day en erkennen de Verenigde Naties het belangrijke en vaak gevaarlijke werk van hulpverleners in rampgebieden. Op deze dag staan we stil bij hun moed en toewijding. Ik doe dat zeker en zou iedereen willen oproepen om stil te staan bij het werk van hulpverleners. En om een steentje bij te dragen. Je hoeft namelijk geen hulpverlener te zijn om mee te helpen de dodelijke opmars van Ebola te stoppen. We kunnen allemaal een manier vinden om bij te dragen en levens te redden.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.