Klinieken in Sierra Leone

22 augustus 2012

Jet Bastiani, onze genderspecialist, schrijft losse blogs over haar werk. In Nederland of op veldreis. Dit keer denkt zij terug aan haar werkbezoek in Sierra Leone.

Door Jet

Jet-2Zondagavond laat. Ik lig op de eerste hulp poli van het ziekenhuis. Badend in het zweet en klappertandend wacht ik al enkele uren op de uitslag van mijn malariatest. Toen ik op veldreis was in Sierra Leone vroeg ik nog hoe ze daar op malaria testen. Ik heb nu zo’n spijt dat ik toen niet een sneltestje heb meegenomen…

Twee weken geleden bezocht ik een kliniek in Sierra Leone. Het zag er allemaal schoon uit, maar van de drie bedden hadden er twee een doorgezakte bedbodem. De matrassen lagen ernaast op de grond. Trots liet men mij de zonnepanelen zien waarop de koelkast met daarin de vaccinaties draaide. Ze hadden vijf tot zes bevallingen per week. Volgens de statistieken aan de muur overlijden veel baby’s aan diarree.

Plan Sierra Leone gaat van start met een gezondheidsproject om de moeder- en kind zorg omlaag te brengen in het gebied Port Loko. Alleen al het voorkomen van tienerzwangerschappen zal dit cijfer aanzienlijk omlaag brengen. De gezondheidsrisico’s voor jonge moeders zijn immers vele malen groter dan voor moeders die twintig jaar of ouder zijn. Ook missen jonge meisjes de kennis en kunde om een kind te verzorgen, dus de gezondheidskansen voor het kind zijn ook nog eens aanzienlijk kleiner.

Het project wordt door de Europese Unie gefinancierd. Aangezien we in dit project veel aandacht willen geven aan seksuele voorlichting voor jongeren, is een groot gedeelte van het budget gereserveerd voor het trainen van gezondheidswerkers en voorlichting aan leerkrachten, ouders en jongeren. We hebben toen besloten om de nieuwbouw van twee klinieken te schrappen en alleen twee al bestaande klinieken te renoveren.

Toch zou het goed zijn om toch te proberen de bouw van deze twee klinieken gefinancierd te krijgen. Inzamelingsacties op scholen? Vrijwilligersprojecten? Hebben jullie nog ideeën? Het gaat om bedragen van € 50.000 – € 70.000 per kliniek.

Mijn Nederlandse ziekenhuisbezoek liep af met de bevestiging dat ik inderdaad malaria had. Gelukkig was ik er na het nemen van medicijnen na een week weer vanaf.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind