Kippenvel bij the Great Ethiopian Run

23 november 2015

Door: Jessica Zoghary

Run for Plan is een van de gesponsorde sportieve activiteiten van Plan Nederland. Zeven hardlopers namen op 22 november deel aan de Great Ethiopian Run, dwars door de bruisende hoofdstad Addis Abeba. De renners dragen met deze uitdagende run van tien kilometer op 2.500 meter hoogte bij aan het doel van Plan Nederland. Zij hebben elk
€ 2.500 ingezameld om de kansen van meisjes in Ethiopië op ontwikkeling te verbeteren. Daarnaast maken ze tijdens de reis kennis met het mooie landschap en de cultuur van Ethiopië. En bezoeken ze projecten van Plan om te zien waar het opgehaalde geld aan besteed wordt.

IMG-20151122-WA0019 - CopyMet enige spanning staan we vroeg op. Niemand weet wat ons te wachten staat bij The Great Ethiopian Run. Stiller dan normaal stappen we dan ook de bus in. Onderweg naar de start kleuren de straten langzaam geel en groen. Dat het druk zou zijn, wist ik, maar hoe het voelt om
tussen 40.000 mensen te staan, dat weet je pas als je het meemaakt. Nog voor de race begint, kijk ik mijn ogen al uit: op straat kan je je laten schminken in de kleuren van de Ethiopische vlag of een masker kopen met het gezicht van Haile Gebrselassie erop. Ondertussen zie ik de shirtjes in allerlei modevarianten. Iedereen heeft duidelijk zijn best gedaan en heeft er zin in.

Van start in de massa

Startvakken zijn er niet, alleen de snelle lopers staan vooraan met een startnummer. Ik zoek een plekje in het midden op en laat me vanaf daar meevoeren met de massa. Van tevoren hebben we met de groep een meetingpoint afgesproken om elkaar na de finish weer te vinden. Vanaf de start is het iedereen voor zichzelf: bij elkaar blijven is lastig. Tijdens het wachten besluiten we de menigte op te zwepen door geklap te initiëren. Al snel wordt dit opgepakt: het zoveelste kippenvelmoment.

Lopen of rennen?

De eerste drie kilometer vroegen we ons af waarvoor we eigenlijk getraind hadden. Rennen is bijna onmogelijk, dus doen we een ‘Great Ethiopian Walk’. Bij de eerste heuvel veranderen we echter van gedachten. Ik voel de druk stijgen in mijn hoofd en mijn benen worden zwaarder. Gelukkig hadden we gisteren al getraind, zodat ik dit gevoel te herkennen. Pas na vijf kilometer lijkt het meer op hardlopen.

Iedereen is een renner

Het is één groot feest: iedereen in Addis Abeba is een renner. En uit ‘all walks of life’ zie je mensen meelopen: volwassenen, kinderen, ouderen, mensen op krukken, mensen op stelten, mensen in ren kleding, mensen in dagelijkse kleding enzovoort. Wat je presteert doet er niet toe en er is ook geen haast; de sfeer is  het belangrijkst. Onderweg zie ik talloze lopers zitten en selfies maken, lopers in kroegen en heel veel gedans. De sfeer is niet te beschrijven: zo’n race maak je nergens mee!

Na de finish wisselen we onze ervaringen uit en genieten van onze roes. Na een welverdiende post race lunch met een biertje, kijken we nu vooruit naar de rest van onze reis. Morgen bezoeken we een project van Plan. De race is gelopen, maar de strijd voor meisjes gaat door.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind