Kindsponsoring is in post-ebola-Liberia harder nodig dan ooit

10 december 2015

Door Gijs Pelser, chief marketing officer Plan Nederland

En weer gaat alles dicht, durft niemand meer naar buiten en stort de broze economie in elkaar. Er is een hele generatie kinderen in Liberia die door deze twee rampen helemaal geen of heel weinig onderwijs hebben gekregen. En duizenden kinderen hebben hun moeder, vader of vriendjes en vriendinnetjes verloren.

EbolaGelukkig is de ebola-epidemie nu onder controle en wordt het leven voorzichtig weer gewoon. De scholen zijn weer open en de mensen beginnen weer te werken aan hun toekomst. In deze uitzonderlijke situatie is Plan volop betrokken. De nadruk lag de afgelopen tijd natuurlijk vooral op de directe hulp aan de ebola-getroffenen en hun familie en op preventie van verdere verspreiding. Nu is die focus verschoven naar de wederopbouw.

 

Stoere rugzak

In de dorpen die ik deze week heb bezocht, was de aandacht en hulp van Plan heel goed te zien. Zoals de schoolkinderen die hun handen wassen voordat de les begint. Ze hebben daarvoor niet alleen de speciale watertonnen met chloorwater gekregen, maar ook informatie over het hoe en waarom van handen wassen. Dat zit nu heel goed in de kinderkopjes!

EbolaNu de scholen weer open zijn, heeft Plan aan alle kinderen een rugzak gegeven, omdat veel kinderen een stuk moeten lopen naar school en omdat schoolspullen schaars en duur zijn. De kinderen zijn blij met zo’n stevige en stoere rugzak.
Voor de Plan-medewerkers die dagelijks de dorpen bezoeken, is het brengen van de rugzakken meteen een uitgelezen moment om een aantal heel belangrijke onderwerpen te bespreken. Kindhuwelijken, bijvoorbeeld, maar ook zwangerschap van (te) jonge meisjes en het recht van een meisje om naar school te mogen.
Wat mij daarbij opviel, was dat deze onderwerpen op een heel toegankelijke manier werden besproken, met veel praktische voorbeelden: “Koop niet alleen schoenen voor je zonen maar ook voor je dochters, want anders kan ze niet naar school en dat willen jullie toch niet?” Of: “Als je dochter een vriendje krijgt, ga dan het gesprek aan met je dochter en haar vriendje over veilig vrijen en waarom het onverstandig is om zo jong zwanger te worden, want dan mist je dochter maanden schooltijd”.

Liberia komt van ver

EbolaHet is me heel duidelijk geworden dat de steun van Plan, die we mede dankzij de sponsors in Nederland en andere landen hebben kunnen geven, veel heeft gedaan om de ebola-epidemie onder controle te krijgen en de mensen in de dorpen helpt om hun leven weer op te bouwen. Maar de wederopbouw zal nog veel tijd gaan vergen, want Liberia komt van ver. Het was daarbij heel fijn om te zien dat Plan’s focus op de meisjes heel goed wordt begrepen. Dat geeft veel hoop op een betere toekomst voor meisjes en jongens!

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind