Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Kindhuwelijken: traditioneel leider Joao werd mensenrechtenactivist

Door Jet Batiani, genderspecialist Plan Nederland

Joao (50) is een zeer gewaardeerd traditionele leider in een van de communities in Jangamo-district in Mozambique. Hij heeft drie vrouwen en acht kinderen. Met twee van zijn vrouwen trouwde hij toen ze nog erg jong waren. Dat was hij aan zijn status en positie verplicht, vond hij toen.

Strijd tegen kindhuwelijken in MozambiqueMaar Joao is veranderd. Sinds Plan het programma tegen kindhuwelijken is begonnen in de dorpen in zijn regio is hij een ander mens. Joao is overtuigd geraakt van de schade die kindhuwelijken aanrichten en de schending van de rechten van meisjes die een kindhuwelijk met zich meebrengt. De traditionele leider is een mensenrechtenactivist geworden.

Vurige speeches

Joao is zelfs als afgevaardigde naar de Regionale Traditionele Leiders Conferentie in Zambia geweest om te lobbyen voor een declaratie en resoluties om kindhuwelijken in Zuidelijk Afrika af te schaffen. Apetrots is hij hierover en hij houdt regelmatig vurige speeches om zijn dorpsgenoten ertoe te bewegen de schadelijke praktijk van het kindhuwelijk af te zweren. Totdat hij werd aangesproken op het feit dat hij zelf twee heel jonge vrouwen heeft.

Helemaal vrij?

Joao besloot onmiddellijk om zijn kindbruiden zelf de keuze te laten: ze konden van hem scheiden en zouden helemaal vrij zijn.
Maar zo simpel bleek het toch niet te zijn. Want na een scheiding zouden zijn vrouwen hun kinderen moeten achterlaten en zich zonder opleiding of inkomen alleen moeten zien te redden. Plan kwam bemiddelen en Joao’s voorstel werd overal besproken en bediscussieerd, ook met andere traditionele leiders. Uiteindelijke hakten Joao en zijn vrouwen met goedkeuring van het hele community de knoop door. Iedereen was het erover eens dat kindhuwelijken verboden en strafbaar zijn, indruisen tegen de rechten van de meisjes en schadelijk zijn voor hun gezondheid en ontwikkeling. Maar Joao gaat niet scheiden. Dat zou nu meer schade toebrengen aan zijn jonge vrouwen dan dat ze erop vooruit zouden gaan. Daarover was iedereen het eens.
Toch is er heel veel veranderd.
Joao neemt nu steeds een van zijn vrouwen mee als hij op pad gaat en geeft hen een stem in zijn gevecht tegen kindhuwelijken!

Lees wat Plan nog meer doet tegen kindhuwelijken.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.