Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Kindhuwelijken en andere gevaren na de aardbeving in Nepal

  • 8 juni 2015

Door Katie Tong, specialist meisjes en rampen bij Plan

In Nepal proberen miljoenen Nepalezen de draad van hun leven weer op te pakken, na de aardbeving eind april en de reeks ernstige naschokken die daarop volgde. Hulporganisaties als Plan werken nog steeds de klok rond om noodhulp ook in de meest afgelegen gebieden te krijgen. De nadruk ligt daarbij op de eerste levensbehoeften, zoals voedsel, water en onderdak. Maar Plan ziet er ook op toe dat onderwijs en de bescherming van vrouwen en kinderen niet worden vergeten. Want ook maatregelen om kinderhandel te voorkomen en een toename van het aantal kindhuwelijken tegen te gaan horen bij noodhulp.

Kindhuwelijk2 201301-NPL-47-lprBij levensreddende noodhulp denken de meeste mensen niet meteen aan bescherming of onderwijs. Ten onrechte. Want het tegengaan van kinderhandel redt potentieel het leven en de toekomst van duizenden kwetsbare kinderen, die na deze ramp het risico lopen te worden verkocht aan bordelen in Kathmandu en Delhi.

Veilige plek

Snel herstel van het onderwijs, inclusief het opzetten van tijdelijke scholen, garandeert een veilige plek voor de kinderen en zorgt bovendien voor continuïteit in hun opleiding. Dit is belangrijk omdat vooral meisjes uit arme gezinnen in de buitengebieden van Nepal vaak van school worden gehaald als er een te lange onderwijsonderbreking is.

Moeilijke beslissingen

En dan kindhuwelijken. In de Nepalese wet is de minimumleeftijd om te trouwen vastgesteld op 18 jaar. Toch trouwt ruim 41 procent van de meisjes vóór hun achttiende jaar; een op de tien meisjes trouwt zelfs vóór ze vijftien is. Deze meisjes stoppen met school en krijgen veel te jong kinderen.

De kans is groot dat dit probleem toeneemt. Als we geen maatregelen treffen, trouwen in Nepal na de aardbeving meer minderjarige meisjes en zijn ze ook steeds jonger. Want na een ramp, zoals nu in Nepal, betekent de toegenomen armoede en het verlies van huis en inkomen dat families moeilijke beslissingen moeten nemen. Het uithuwelijken van een puberdochter is daar een van, zelfs als dat vóór de ramp helemaal niet de bedoeling was.

Seksueel geweld

De aard van een ramp is ook een factor in de toename van het aantal kindhuwelijken. Als grote groepen mensen door een ramp op drift raken en terecht komen in opvangkampen, maken ouders zich zorgen over seksueel geweld dat in opvangkampen veel voorkomt. Een huwelijk geldt dan als bescherming van hun dochters – een getrouwde vrouw is minder snel doelwit van seksueel geweld dan een ongetrouwd meisje – en het redt ook de familie-eer.

Veel te jonge, ongeschoolde moeders

Gegeven de aard van kindhuwelijken in Nepal en de enorme schade van de aardbevingen, verwachten we bij Plan dat het aantal kindhuwelijken de komende jaren zal toenemen. Veel families kunnen het zich niet meer veroorloven om hun dochters te onderhouden en een huwelijk is dan de enige optie. We moeten er dus alles aan doen om dat te voorkomen. Herstel van het onderwijs is daarbij essentieel, net als steun bij het gezinsinkomen van families die alles zijn kwijtgeraakt. Hoe dan ook moeten we nu handelen, voordat een nieuwe generatie kinderen wordt geboren bij veel te jonge, ongeschoolde moeders en een nieuwe cyclus van armoede zich voltrekt.
Wat is meer levensreddend dan ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt…

 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.