Kindhuwelijken

11 december 2012

Jet Bastiani, onze genderspecialist, schrijft losse blogs over haar werk. In Nederland of op veldreis. Dit keer over kindhuwelijken.

Door Jet

Jet-2De minimumleeftijd voor meisjes om te mogen trouwen, was afgelopen april even wereldnieuws. Internationaal persbureau Reuters besteedde aandacht aan de Saudische grootmoefti sjeik Abdul Aziz bin Abdullah, die in reactie op een debat van drie jaar geleden nogmaals benadrukte dat het is toegestaan dat Saudische meisjes op 10-jarige leeftijd trouwen.

20120911-02AVolgens sjeik Abdul Aziz bin Abdullah zouden meisjes rond die leeftijd klaar zijn voor het huwelijk en hij voegde daar nog aan toe, dat het islamitische recht vrouwen niet onderdrukt. “Diegenen, die pleiten voor het verhogen van de huwelijksleeftijd, vergissen zich absoluut”, betoogde de grootmoefti in een voordracht op de universiteit in Riyad. “Onze moeders en grootmoeders trouwden ook, toen ze nauwelijks 12 jaar oud waren.” Op een vraag van een vrouwelijke toehoorder of je minderjarigen kinderen zonder hun instemming mag uithuwelijken, reageerde de sjeik: “Een goede opvoeding bereidt een meisje voor om op deze leeftijd alle huwelijkse plichten te vervullen.”

Goede bedoeling

Een bericht om misselijk van te worden, en toch… Tradities hebben altijd een logische oorsprong. Neem het kindhuwelijk, waar het hier over gaat. Wij gruwen daarvan. We vinden dat een meisje zich eerst moet kunnen ontwikkelen voordat ze zelf aan een gezin begint. De kinderrechtengedachte is mede gebaseerd op de kennis van vandaag over geestelijke en lichamelijke gezondheid. En over de gezondheidsrisico’s van een kindhuwelijk, zoals levenslange trauma’s en de lichamelijke schade die het krijgen van een kind op jonge leeftijd met zich meebrengt.
We kunnen ons niet meer voorstellen dat een kindhuwelijk ooit een goede bedoeling had. Maar in de tijd dat het leven weinig sociale zekerheden bood, probeerden ouders hun dochters met een huwelijk te beschermen. Zij zochten een goede en betrouwbare familie en sloten daarmee een overeenkomst. En om er zeker van te zijn dat de dochter niet zwanger zou raken van iemand anders, werd het huwelijk gesloten wanneer het meisje de vruchtbare leeftijd bereikte, zo rond haar 12e dus.

Totaal afhankelijk

In landen waar een bruidsprijs nog veel voorkomt, trouwen oudere mannen vaak met veel jongere meisjes. En ook dat heeft traditioneel een reden. De mannen hebben niet zelden jaren nodig om het bedrag bij elkaar te sparen en zijn dus al op leeftijd als het eindelijk zover is. De meisjes zien meestal weinig toekomstmogelijkheden voor zichzelf en denken dat het afmaken van hun school niet belangrijk is. Hun man wordt immers hun verzekering voor de toekomst. Ze beseffen niet dat ze daarmee totaal afhankelijk worden van hun echtgenoot, ook wanneer deze een rotzak blijkt te zijn.

Hardnekkig

Tradities hebben altijd een logische oorsprong. En ze zijn hardnekkig. Ze blijven voortbestaan, lang nadat ze hun functie hebben verloren. Het is duidelijk dat het kindhuwelijk, dat meisjes misschien ooit bescherming bood, nu alleen nog maar schadelijk is. Dus moeten we ervan af.

Door meisjes toekomstperspectieven te bieden, onafhankelijk te leren denken en goede voorlichting over seksualiteit en gezondheid te geven, zullen ze steeds vaker zelf beslissen om nog even te wachten met trouwen. Maar we moeten ook mannen erbij betrekken – vaders, echtgenoten, , politieke leiders en religieuze hoogwaardigheidsbekleders als de grootmoefti sjeik Abdul Aziz bin Abdullah uit Saudi-Arabië. We moeten de macht en invloed die zij hebben ten goede aanwenden: om meisjes te steunen in hun ontwikkeling in plaats van ze alleen voor te bereiden op hun huwelijkse plichten…

 

Jet Bastiani
Genderspecialist Plan Nederland

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind