Kinderhandel in Bangladesh, Nepal en India

28 november 2013

In de grote groep mensen tegenover me zie ik een angstig meisje. Ze ziet er uit zoals de meeste jonge meisjes in deze streek: een smal gezichtje, vrolijk gekleurde sari en een sjaal die losjes op haar achterhoofd rust. Toch valt ze me direct op door haar kwetsbare houding.

Ik ben in het oosten van India, niet ver van de grens met Bangladesh. De reden van mijn bezoek is heftig: in de landendriehoek Bangladesh, India en Nepal komt namelijk veel kinderhandel voor. Alleen al in India verdwijnen jaarlijks tussen de 300.000 en 600.000 kinderen. Vooral meisjes zijn slachtoffer. Ze worden te werk gesteld in bordelen, sweatshops en fabrieken. Of zelfs vermoord voor hun organen. Met het Plan programma Missing Child Alert proberen de drie landen samen dit grote probleem terug te dringen. Plan werkt hierin samen met lokale partners zoals Child Helpline International, vergelijkbaar met de Kindertelefoon.

Een makkelijke prooi

Kinderhandel in Bangladesh, Nepal en IndiaNaast het opsporen en bevrijden van slachtoffers, wordt binnen het Missing Child Alert programma hard gewerkt aan de bewustwording bij mensen. Door voorlichtingscampagnes leren kinderen en ouders in de dorpen over de gevaren van kinderhandel. De georganiseerde bendes gaan namelijk vaak volgens een bepaald systeem te werk. Ze weten precies welke meisjes ze er uit moeten pikken: kwetsbaar en onzeker, vaak arm en uit een lage kaste. Het gebrek aan kennis bij dit soort meisjes en hun familie maakt ze een makkelijke prooi. De mooiste beloftes worden gedaan aan de meisjes, al dan niet ondersteund door een vooraanstaand lid uit de community dat omgekocht wordt om mee te werken. Ze zouden een goede baan in de stad kunnen krijgen of de man belooft met het meisje in kwestie te trouwen en voor haar te zorgen. De realiteit is vreselijk. Ze worden verhandeld of zelfs vermoord.

Afgewezen door hun ouders

4Onder de groep mensen die we vandaag ontmoeten, bevinden zich meisjes die slachtoffer zijn geweest van kinderhandel. Ze zijn een jaar of langer van huis geweest en hebben bijna allemaal gedwongen in de prostitutie gewerkt. Door interventie van Plan, partnerorganisatie CINI en de politie zijn ze opgespoord en herenigd met hun ouders. Helaas is dat laatste bij verhandelde kinderen niet vanzelfsprekend. Er zijn ook meisjes die uit de prostitutie worden gered en dan door hun ouders worden afgewezen, vanwege de schande en het stigma.

Weer dromen van een toekomst

De meisjes die ik vandaag ontmoet hoefden gelukkig niet om te gaan met ook nog eens een afwijzing bovenop de verschrikkelijke ervaring die ze al hebben. Ik spreek met de moeders van de meisjes. De liefde voor hun geredde dochters spat er vanaf. In een cultuur waarbij bijna iedereen in het dorp vindt dat een slachtoffer uit de prostitutie vooral een smet voor de familie betekent, is dat ontzettend krachtig! Deze moeders zeggen heel terecht dat het niet de keuze was van hun dochters om verhandeld te worden. Ze zijn gedwongen tot prostitutie! Toch dacht de vader van één van deze meisjes daar anders over. Hij kon zijn dochter niet meer accepteren en verliet zelfs zijn gezin. Voor hem was zijn eer aangetast. Gelukkig steunt haar moeder haar wel. Moeder en dochter wonen nu bij de buren en samen met hulp van Plan staan ze sterk. Dit meisje pakt net als de andere meiden van vandaag de draad weer op. Ze volgt een opleiding tot naaister en durft weer te dromen van een toekomst, met een eigen naaiatelier.

Een complex probleem

Plan informeert ook kinderen op scholen over de gevaren van kinderhandel. Ik besluit het stille meisje te vragen of zij op school hierover geleerd heeft. Ze kijkt me aan en vertelt dat ze nog nooit naar school is geweest. Dan begint ze hartverscheurend te huilen en al snel komen er bij mij ook tranen in mijn ogen. Ik vermoed dat dit meisje de meest vreselijke dingen heeft meegemaakt in haar korte leven. Ze is dan wel gered uit de kinderhandel, maar het verwerken van haar trauma’s is nog in volle gang. Dit laat duidelijk zien hoe complex dit probleem is. Met voorlichting en het redden van kinderen uit de meest vreselijke situaties zijn we er helaas nog niet. De kinderen die herenigd worden met hun ouders of in een opvangtehuis terecht komen, hebben te kampen met een levensgroot trauma. Voor hen is er nog een lange weg te gaan om dit te verwerken.
Toch heb ik vandaag ook zo veel kracht gezien bij de slachtoffers en hun moeders. Met de juiste ondersteuning komen zij er, daar ben ik van overtuigd!

Monique van ‘t Hek

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind