Kenia: Hoop in de sloppenwijken

14 maart 2013

Door Danielle

“Ik vond het walgelijk, ik vond het helemaal niet leuk. Maar opeens had ik een hoop geld.”

Regina droomt van een leven zonder prostitutie, geweld en discriminatie. Ze is één van de 600.000 mensen die leeft in de sloppenwijken van Nairobi, waar het enige doel is te overleven. Om hun dromen te realiseren helpen 31 Plan-vrijwilligers met de training van sociaal-economische vaardigheden bij jongeren.

Kenia_storyNL_Regina2De toegang tot elektriciteit, stromend water of sanitaire voorzieningen zijn een luxe voor de mensen in de sloppenwijken van Kawangware, gelegen op 12 km van Nairobi. Golfplaten daken en lemen muren beschermen hen niet tegen de regelmatige overstromingen of de brandende hitte.

Het gebrek aan werkzekerheid is een groot probleem voor deze bevolking, die leeft van minder dan 1 dollar per dag. Zonder onderwijskansen, verzanden adolescenten vaak in de prostitutie of in de criminaliteit, in de hoop om een beetje geld te verdienen.

Alleenstaande moeder, Regina is 22 jaar oud als ze haar lichaam voor de eerste keer verkoopt:
“Ik vond het walgelijk, ik vond het helemaal niet leuk. Maar opeens had ik een hoop geld.” (1.000 Keniaanse shillings = 10 euro).

Kenia_storyNL_Regina1Achtervolgd door nachtmerries, begint Regina langs te gaan in een centrum voor prostituees opgericht door Plan in het kader van het programma voor economische emancipatie van jongeren. Daar worden jonge vrouwen opgeleid en ontvangen zij financiële steun om een eigen bedrijf op te starten. Regina koos ervoor barbecueworstjes te verkopen en verdient “op goede dagen”, 1/3 van wat ze verdiende als prostituee. Ze heeft absoluut geen spijt van haar huidige leven.

Het programma waar Regina aan deelneemt, bestaat uit 31 groepen gepassioneerde Plan-vrijwilligers. Het doel? Luisteren naar jongeren, hen helpen controle over hun leven te krijgen, hun potentieel te gebruiken en verandering te creëren. Ze maken hen bewust van gezondheidsproblemen (hiv/ aids, malaria, alcohol, drugs), motiveren kinderen van de straat te blijven en naar school te gaan en, geven vormingen en leningen aan jongeren.

Meer dan 860 jongeren zijn opgeleid in 5 jaar. Ze weten nu hoe ze moeten sparen en een lening te krijgen. Velen zijn begonnen met een klein bedrijfje en kunnen nu beter zorgen voor hun gezin.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind