“Ik weigerde en bleef op school”

13 februari 2013

Door Floor

Ruth (17) heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. “Toen ik dertien was overleed mijn vader. We hadden veel verdriet en het betekende ook het begin van een financieel moeilijke tijd voor mij, mijn moeder, vier broers en vier zussen. Ik zat op school maar werd om financiele redenen door mijn moeder flink onder druk gezet om van school te gaan en te trouwen. Ik wilde dit absoluut niet en verzette me hier hevig tegen. Ik was nog maar dertien! Veel te jong om te trouwen.” Ruth hield vol en bleef op school.

RuthHet schooljaar daarna vertrok haar moeder naar Congo. “Ik bleef met mijn broers en zussen achter; mijn oudere broer nam ons onder zijn hoede. Hij zorgde er met moeite voor dat hij en ik op school konden blijven. Dit keer werd er door ooms en tantes veel druk uitgeoefend om te stoppen met school en te trouwen.” Weer weigerde Ruth en bleef op school.

Na een jaar kwam Ruth’s moeder terug naar huis. “Ze had een onbekende man meegenomen. Dit was de man waarmee ik zou moeten gaan trouwen en we verloofden ons. Ik vond het vreselijk! Deze man gedroeg zich heel raar, kwam regelmatig dronken naar ons huis, hij vocht veel en schold iedereen uit. Mijn broer heeft het toen voor me opgenomen en is achter hem aangegaan, zodat hij niet meer terug kwam. Ondertussen kon mijn broer mijn school niet meer betalen en moest ik er mee stoppen.”
Bijna een jaar lang zat Ruth thuis. “Na een tijd lukte het mijn broer om voldoende geld voor mijn school bij elkaar te sparen. Maar ik was verloofd geweest en had de verloving verbroken. Ik durfde me niet meer op school te vertonen. Ik zou uitgelachen worden door iedereen.”

Ruth-in-de-klas-201x300Plan heeft in het dorp van Ruth een peer educators group opgezet. Dit zijn kinderen die onder leiding van Plan medewerkers met kinderen uit de community praten en ze informeren over zaken als kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. Deze kinderen hoorden over de situatie van Ruth en zijn met haar gaan praten. “Ze vertelden me dat het heel belangrijk was dat ik weer naar school zou gaan”, legt Ruth uit. “Dat ik met een opleiding meer kansen heb. En dat ik niet bang moest zijn voor de mening van klasgenoten. Ik besloot om hun advies op te volgen en ben weer met school begonnen. De andere kinderen reageerden heel lief; ze gingen me helemaal niet uitlachen. Ook de leraren waren blij dat ik er weer was.”
Een aantal van Ruth’s vriendinnen is getrouwd en probeert haar over te halen hetzelfde te doen. “Ik weiger dat. Ik wil pas trouwen als ik minstens twintig ben. Ik ben hartstikke  opgelucht dat ik weer op school zit. Ik wil later namelijk verpleegster worden.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind