Ik vertelde in detail onze Nederlandse toiletwetenswaardigheden

22 maart 2013

Sharon Roose – specialist water, sanitatie en hygiëne bij Plan Nederland – schrijft speciaal voor Wereld Waterdag een blog over haar werk.

Sharon 250 cropppedStel je voor…. Je krijgt te horen dat er bezoekers naar je dorp in Nederland komen en dat ze willen praten over je toiletgebruik. En niet alleen praten. Ze willen natuurlijk ook wel even een kijkje nemen in je toilet en van allerlei opzienbarende zaken foto’s maken. ‘Natuurlijk!’, denk je….’Waarom niet!’ En als het zover is, verwelkom je hen met zang en dans!
Op de een of andere manier kan ik mij niet echt voorstellen dat zoiets gebeurt in mijn eigen woonplaats, waarmee ik niet willen zeggen dat ze bij ons erg onvriendelijk zijn. Maar dit is vaak wel precies wat er gebeurt als ik word uitgenodigd om tijdens mijn reizen naar Afrika een dorp te bezoeken.

Allerlei vragen over poep

tww1Dit keer is het in Malawi, tijdens de jaarlijkse terugkoppeling van onze Pan-Afrikaanse CLTS programma (community Led Total Sanitation). Met mensen uit zeven verschillende landen banjeren we een dorp binnen en stellen hen allerlei vragen over poep, handen wassen, vliegen, latrines (een simpel toilet)… En weet je: ze geven je echt zeer interessante antwoorden!

Bijvoorbeeld over het aantal verschillende latrines dat ze hebben gebouwd, over het belang van handen wassen na toiletgebruik, over ziekten die gerelateerd zijn aan WASH (water, sanitatie en hygiëne), zoals diarree en cholera, of over het feit dat kinderen heel hard beginnen te zingen over wildpoepen wanneer iemand poept in de open lucht.

Gevaarlijke Westerse toiletten?

tww4Leuke vragen kwamen er ook van de mensen in de dorpen die we bezochten. Een man vroeg ons hoe onze toiletsituatie thuis is – nu zij al hun gênante verhalen hadden gedeeld. En een dame vroeg of onze ‘grote, Westerse’ toiletten niet gevaarlijk zijn voor onze kinderen. Kunnen ze er wel bij en kunnen ze er niet in vallen? Dus ik vertelde natuurlijk, in detail, onze Nederlandse toiletwetenswaardigheden. Ik vertelde bijvoorbeeld over het feit dat wij onze toiletten in huis hebben (waarom zou je je poep in huis willen houden vroegen ze zich af), en over het feit dat we onze toiletten doorspoelen met drinkwater (hoe pijnlijk is dat in een dorp waar water schaars is!) en natuurlijk over het feit dat wij ook wildplassers kennen en dat dat voornamelijk dronken mannen zijn (daar konden de vrouwen uit het dorp zich wel in vinden… Hoe verrassend!).
We mochten bij de mensen thuis een aantal latrines en wasfaciliteiten bekijken en konden zo de inspanning zien die de mensen zelf leveren om iets aan hun eigen gezondheidssituatie te doen. En we zagen ook echt het positieve effect van deze simpele dingen op de mensen.

Al met al was het een geweldige dag en een zeer goede leerervaring voor ons allemaal, denk ik.

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind