“Ik moest vluchten uit mijn vaderland”

14 januari 2016

Door Matt Crook, global press officer, Plan International

Asmaa (37) en haar achtjarige zoontje Khaled vluchtten uit Syrië en wonen nu in de Egyptische stad Alexandrië. Plan helpt hen en veel andere Syrische vluchtelingen om een nieuw leven op te bouwen.

Blog Asmaa2 201512-EGY-05-lprAsmaa: “Ik had een gelukkig leven in Syrië met mijn man en mijn zoon. We hadden een groot huis met genoeg ruimte voor Khaled om te spelen met zijn vriendjes. Toen brak de burgeroorlog uit en moesten we verhuizen naar Aleppo, omdat het thuis te gevaarlijk werd. Khaled begreep er niets van. Hij was zo verdrietig dat we van huis weg moesten.”

“We bleven een tijdje in Aleppo, maar ook daar begonnen de bombardementen. Mijn man werd gearresteerd. Ik heb hem nooit meer gezien. Ik stond voor de keuze: in Syrië blijven of vluchten uit mijn vaderland. Het werd elke dag gevaarlijker, dus nam ik een beslissing die ik niemand toewens: ik verliet Syrië en liet mijn familie, mijn vrienden, mijn geschiedenis en alles wat me dierbaar is achter.”

Vluchten naar Egypte

“Ik verkocht de spullen die ik nog had en betaalde daarmee de reis naar Egypte voor Khaled en mezelf. We wonen nu in Alexandrië. De eerste maanden waren heel moeilijk. Ik kende niemand en kon maar nauwelijks de endjes aan elkaar knopen. Het voelde als een eenzaam gevecht om te overleven. Maar dat veranderde toen Khaled en ik in contact kwamen met Plan. We doen nu mee aan allerlei activiteiten die Plan organiseert en krijgen steun bij het oplossen van problemen. Het maakt me zo gelukkig om Khaled weer te zien spelen met andere kinderen! Na alles wat we hebben meegemaakt, was hij steeds stiller geworden. Zelf ben ik heel blij dat ik via Plan nieuwe vriendinnen heb ontmoet, uit Syrië en Egypte. Ik voel me nu niet meer zo eenzaam.”

Warm

“Het is heel koud deze winter en het regent veel. In onze flat begon het ook enorm te lekken en ik heb geen geld voor dekens. Ik vertelde dat in de vrouwengroep waarin ik zit en Plan beloofde te helpen. We hebben twee dekens, twee dekbedden en kussens gekregen. We hebben het weer warm.”

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!