‘Ik heb een goede reden om hard te studeren’

23 juli 2013

Door Saskia

blogOp de vlucht voor het conflict in Mali, vonden Mohammed (16 jaar) en zijn familie onderdak in het vluchtelingenkamp van Mentao in Burkina Faso. Mohammeds vader zocht al zijn geld bij elkaar om zijn zoon naar de middelbare school te sturen. Lees hier zijn verhaal.

Sinds het gewapende conflict leven duizenden mensen in vluchtelingenkampen, zowel in Mali als in de buurlanden. Naast het vervullen van hun basisbehoeftes, richt Plan zich ook op het welzijn van kinderen, wiens levens vaak grondig verstoord werden. Daarom moedigt Plan jongeren aan om hun persoonlijke verhaal en ervaringen te vertellen:

De 16-jarige Mohammed laat zijn stem horen via een blog:

“Vrijdag is altijd een mooie dag, want dan zie ik mijn ouders terug. Sinds we het Noord-Malinese Timboektoe ontvluchtten, leef ik gescheiden van mijn familie. Het is de enige manier om mijn opleiding voort te zetten. Mijn familie vond onderdak in Burkina Faso, in het vluchtelingenkamp van Mentao, waar Plan een programma voor basisonderwijs opzette. Mijn ouders leenden geld en verkochten hun meest kostbare bezittingen om mij naar de dichtstbijzijnde middelbare school te sturen, op zo’n 50km van het vluchtelingenkamp waar mijn gezin verblijft. Noodgedwongen leerde ik dus heel snel op eigen benen staan.

In het vluchtelingenkamp in Djibo deel ik een klein huisje met vijf andere jongeren. We doen alles zelf. Ik heb er altijd van gedroomd, op eigen benen staan. Maar het vraagt heel wat verantwoordelijkheid, en dat is lang niet altijd makkelijk.

201205-BFA-94-scr2Ik behaalde altijd goede resultaten op school, maar nu heb ik een extra reden om nóg harder te studeren: ik kan en mag mijn ouders absoluut niet teleurstellen. Ze leenden geld en verkochten bijna hun hele hebben en houden. Enkel en alleen om mij naar de middelbare school te kunnen sturen. Ik ben dus heel trots op mijn goede rapport. Ook mijn vader is er geweldig blij mee. Toch is de toekomst onzeker. Zijn m’n ouders in staat om ook volgend schooljaar de huur en het schoolgeld te betalen? Ondertussen stelde ik me ook kandidaat voor een studiebeurs bij Plan, net als vele andere jongeren in het vluchtelingenkamp.

Ik heb geluk dat ik naar school kan. Heel wat van m’n vrienden hebben niets omhanden. In het weekend vertel ik wat ik de afgelopen week leerde, hetgeen natuurlijk ook voor afgunstige reacties zorgt. Geen ideale situatie, maar ik blijf hopen dat alles snel verandert, voor ons allemaal.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind