Ik blijf over menstruatie praten, dat beloof ik!

25 juni 2015

Door Sharon Roose, WASH-specialist Plan Nederland

Ok, als ik eerlijk ben, heb ik best interessant werk. Ik reis de hele wereld over, ontmoet massa’s leuke mensen uit verschillende culturen en de water-, sanitatie- en hygiënesector is zo saai nog niet.

MHM Call tot Action2En als ik héél eerlijk ben, zijn best wat van mijn vrienden jaloers op het feit dat ik giraffen heb gespot in Niger, dat ik de Victoria-watervallen in Zambia en Zimbabwe heb gezien, chimpansees in Uganda heb ontdekt, nachten heb gedanst in een obscure club in Rwanda en heb gesurft in Senegal. Dat zijn de verhalen die ze willen horen op feestjes. In de schaduwkanten van mijn baan – de armoede, de mislukkingen – zijn ze ook geïnteresseerd, als het maar met mate is.

Maar het moment dat ik begin over de details van mijn werk eindig ik meestal in mijn eentje met een glas bier in een hoek van de kamer. Ik moet het onder ogen zien: mensen willen niet praten over urine, poep of menstruatiebloed. Zelfs mijn collega’s lachen bleekjes en schudden hun hoofd (oooh, daar heb je Sharon weer). Maar godzijdank zijn er ook mensen met wie ik wel bloedserieuze discussies kan voeren over bijvoorbeeld menstruatiehygiëne, zelfs onder het genot van een glas wijn en een snack.

800 miljoen vrouwen en meisjes

Laat ik de feiten even op een rijtje zetten: elke dag zijn 800 miljoen vrouwen en meisjes ongesteld, maar in veel ontwikkelingslanden is menstruatie nog steeds een taboe. Meisjes en vrouwen weten vaak niet waar het vandaan komt en hoe ze ermee om moeten gaan. Bovendien hebben ze meestal onvoldoende toegang tot schoon water, wc’s en maandverband. Dat brengt risico’s met zich mee voor hun gezondheid en veiligheid en zorgt ervoor dat veel meisjes elke maand een paar dagen school missen en veel vrouwen niet naar hun werk kunnen.

Het gaat kortom om serieuze shit. Dus kunnen jullie je mijn extase voorstellen bij de aftrap van de Call to Action on Menstrual Hygiene op vrijdag 19 juli. Tijdens de stop over van de Volvo Ocean Race gaf Sara Hastreiter van team SCA (de enige vrouwenboot in de race) het startsein van de Call, die een initiatief is van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, WSSCC (de Water Supply and Sanitation Collaborative Council), SCA en de Nederlandse NGOs Plan Nederland, Simavi, IRC, SNV en Rutgers.

Belofte

MHM Call tot ActionVoor het eerst waren alle Nederlandse stakeholders bij elkaar, die het taboe rond menstruatie willen doorbreken en de hygiëne voor meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden willen verbeteren. In het kader van de Call to Action gaan we onze activiteiten beter afstemmen, leren van elkaar en meer samenwerken – ook internationaal, bijvoorbeeld in het high panel overleg over de sustainable development goals komende september in New York.

Aan het einde van de dag deden we allemaal de belofte, die meisjes en vrouwen in ontwikkelingslanden ook doen:

Ik zal de stilte rond menstruatie doorbreken
Ik zal niet verlegen zijn, maar trots
Ik zal over menstruatie praten, thuis en daarbuiten

Ik hoop dat mijn vrienden en collega’s willen luisteren… Anders zal het nog heel vaak voorkomen dat ik op een feestje in mijn eentje eindig, mompelend over het belang van menstruatiehygiëne en de coole programma’s van Plan om het leven van vrouwen en meisjes te verbeteren!

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind