“Iedereen is gewoon heel erg bang”

28 april 2015

Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland, was in Nepal voor een werkbezoek toen de aardbeving plaatsvond. Ze mailt haar ervaringen uit het zwaargetroffen land.

MvhHDe situatie is heftig en aangrijpend. Er zijn inmiddels officieel al 3.200 doden en duizenden mensen zijn gewond en zonder huis. In en rond Kathmandu is de hulp door de lokale en nationale autoriteiten redelijk op gang aan het komen en er worden zestien opvangkampen opgezet, maar het gebied rond het epicentrum is nog nauwelijks bereikt. Er wordt gevreesd voor nog duizenden doden meer en tienduizenden mensen zonder huis. Exacte cijfers zullen zeker nog enkele dagen op zich laten wachten.

Zo’n vijftig naschokken

De ziekenhuizen in Kathmandu zijn overvol en kunnen het niet aan. Iedereen slaapt buiten vanwege de naschokken, dat is aangeraden door de overheid. Gelukkig zijn de Nepalezen vrij rustig maar als er een naschok is – er zijn er al zo’n vijftig geweest – dan is er veel paniek. Gisteren om 13.00 uur was er opnieuw een beving, deze keer met de kracht van 6.7 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 100 kilometer ten oosten van Kathmandu.

IMG_1382Drie van de zeven programma-units (PU’s) van Plan zijn getroffen, waaronder Makwanpur waar ik vanaf vrijdag was. Makwanpur is relatief licht getroffen, maar er zijn nog altijd 30 doden en 1.000 huizen deels verwoest.
Plan werkt niet in de zwaarst getroffen gebieden, maar deze grenzen wel deels aan de PU’s waar Plan actief is. Vanochtend is door het Response Team besloten om in ieder geval in drie van de meest getroffen districten hulp te gaan verlenen en mogelijk ook in Kathmandu Valley. Plan Nepal heeft snel een Response Team samengesteld en er is continu overleg. In de PU Makwanpur is een opslag met dekens en andere spullen en die worden nu zo snel mogelijk naar de getroffen gebieden en bij de mensen gebracht. Tenten, water en voedselpakketten worden zo snel mogelijk van buiten gehaald. Plan doet echt geweldig werk!

Er wordt goed samengewerkt

De coördinatie van de noodhulp in Nepal loopt via Disaster Risk Committees op districtsniveau, waarvan Plan lid is, en een overkoepelend Humanitarian Country Team (HCT) op nationaal niveau. Dit team wordt weer gecoördineerd door UNOCHA en werkt samen met de overheid en NGO’s. Met het oog op effectiviteit werkt het HCT in thematische clusters, zoals een cluster voor onder meer bescherming, gezondheid, onderwijs, water, sanitatie en hygiëne en logistiek. Plan is vertegenwoordigd in alle clusters, net als een aantal andere internationale hulporganisaties. Er wordt dus goed samengewerkt.

Gisterenochtend waren de wegen naar Kathmandu nog gesloten en ben ik op projectbezoek geweest bij een indrukwekkende vrouwencoöperatie én de vrouwen van ons project ‘A Beautiful Story’ die de prachtige armbandjes aan het maken waren. Ze zijn allemaal ongedeerd. Vroeg in de middag konden we wel naar Kathmandu rijden, maar vlak voor vertrek was er weer een flinke beving waarvan iedereen ontzettend schrok. Als alles beweegt is een zeer angstig gevoel; het lijkt ook eeuwen te duren.

Scary

De reis naar Kathmandu, samen met twee Nepalese collega’s, was scary. Twee wegen waren afgesloten en alleen de slechtste weg was open. Onderweg troffen we veel obstakels, zoals aardverschuivingen, grote rotsblokken en diepe ravijnen. We waren met z’n allen aan het duimen dat er geen rotsen of stenen op onze auto zouden vallen. De Plan-chauffeur reed ongelooflijk goed, echt een held! We zijn ongedeerd aangekomen! Ook Mattias Bryneson, directeur van Plan Nepal en Plan UK-directeur Tanya Barron en Mike Thiedke, de directeur public policy van Plan UK zijn veilig gearriveerd. Zij hebben gisteren 11 uur gereden!

In en om Kathmandu is iedereen buiten en slaapt iedereen op straat vanwege de naschokken. Iedereen is gewoon heel erg bang. Overal stukken zeil, dekens, matrassen… Gelukkig is het weer goed, maar gisteravond heeft het geregend. Hier in het hotel in Kathmandu zijn veel (berg)toeristen, waaronder veel Nederlanders en medewerkers van NGO’s, zoals Cily Keizer, country director van Oxfam.

De hotelgasten slapen allemaal beneden of buiten in de tuin. Ik heb vannacht op een bank beneden geslapen. Er schijnt vannacht een lichte naschok te zijn geweest, maar ik heb niets gevoeld. De kracht van de naschokken lijkt af te nemen. Overdag is de elektriciteit afgesloten. Wifi blijft wel werken!

We moeten helpen

Gisteravond is de Nederlandse honorair consul langs geweest. Goede aanbevelingen en informatie. Vandaag arriveert een Nederlands reddingsteam met honden en op de terugvlucht kunnen zo’n honderd mensen mee, uit het hotel ongeveer 20 kinderen met hun ouders. Het ziet ernaar uit dat de commerciële vluchten weer op gang gaan komen. Het vliegveld schijnt nu een enorme chaos te zijn, zoals gebruikelijk na rampen. Ik heb besloten om af te wachten. Vandaag zullen we in overleg met Plan Nepal en Plan Nederland meer te weten komen. Als alles meezit kan ik aanstaande woensdag of donderdag hopelijk terugvliegen naar Nederland.

Ik ben natuurlijk blij dat de mensen van Plan en ikzelf veilig zijn, maar er zijn zoveel mensen die alles kwijt zijn en niet weten waar hun familie is. Verschrikkelijk.
Het land is enorm hard getroffen. We moeten de mensen helpen.”

SHO: Nederland helpt Nepal

Giro555Plan Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO), die actie voert voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind