Hulp bieden in Zuid-Sudan

23 april 2015

Door noodhulp coördinator Melle Brinkman

Plan Nederland is een van de organisaties die financiering hebben gekregen voor noodhulpprojecten in Zuid-Sudan. Deze week ben ik daar op bezoek bij de water-, sanitatie- en voedselprojecten. Zondag landde ik in Juba in het zuiden van Sudan en maandag vloog ik door in noordoostelijke richting. Ik kom aan in Pibor, een van de twee gebieden waar de projecten van Plan uitgevoerd worden.

Pibor is in handen van de regering, in tegenstelling tot het noordelijker gelegen Akobo, waar de rebellen de baas zijn. De meeste inwoners van Pibor zijn tijdens de oorlog gevlucht. Ongeveer een jaar geleden zijn ze weer teruggekeerd en troffen toen totale verwoesting aan. Geen huis stond meer overeind. Verschillende ngo’s hebben plastic sheets uitgedeeld, waar mensen geïmproviseerde huizen van hebben gemaakt. Zo desolaat en bar als hier ben ik het nog niet eerder tegengekomen.

Voedselhulp

Op de markt is okra te koop, en een paar pompoenen. Her en der lopen wat geiten rond. Voor voedsel is Zuid Sudan afhankelijk van wat in de buurlanden wordt geproduceerd. In Pibor zijn ze afhankelijk van wat voedselhulp en van wat er over de weg wordt aangevoerd. Maar ook dat is lastig, want die is in de regentijd maanden niet begaanbaar. Daarbij is het een onveilige route: gisteren sprak ik twee chauffeurs die onderweg beroofd waren. Daarnaast moesten ze om de haverklap stoppen bij de militaire checkpoints om geld te betalen aan militairen van het bevrijdingsleger (SPLA).

Kalasjnikovs

Militairen van het bevrijdingsleger, – soms jongens met de baard nog in de keel – lopen rond met Kalasjnikovs. Sommigen hebben een camouflagepak, maar anderen lopen in hun slippers en Arsenal T-shirt. De lokale overheid heeft besloten dat er geen bier meer verkocht mag worden in het dorp, en dat is maar goed ook. Het laatste dat ze hier kunnen gebruiken zijn gewapende dronken jonge militairen

Besmet water

Het project heeft wat opstartproblemen gehad, maar het gaat nu de goede kant op. Vanmiddagzuid sudan hebben we een dorp bezocht waar Plan de projecten gaan uitvoeren. De dichtstbijzijnde waterpomp is een half uur lopen. Daarom wordt door deze dorpelingen vervuild water uit de rivier gehaald op twee minuten afstand. Het water is besmet met parasieten wat leidt tot diarree en opgezwollen buikjes. Ook worden voedingsstoffen niet goed opgenomen en raken kinderen ondervoed. Kortom, er is grote behoefte aan waterpompen en ik ben blij dat we hier snel mee kunnen beginnen.

Op de terugweg worden we staande gehouden door vijf mannen met geweren. Hier kijk ik nu al niet meer van op. Ze zijn op zoek naar een man die een vrouw heeft geroofd uit het dorp. Mochten we die onderweg tegenkomen, dan worden we vriendelijk verzocht hen geen lift aan te bieden. Waarvan akte.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind