Harriët, onze cameravrouw

13 juli 2015

Door Marijs van Hoek, projectmedewerker Global Citizenship bij Plan Nederland

We ontmoetten Harriët (23) op de eerste dag van ons bezoek aan Ghana. Gek genoeg viel ze niet meteen op. Ze zat rustig in een hoekje met haar handen op schoot en ze zei niet veel. Toch, of misschien wel daarom, gaat deze blog over haar…

harriet GhanaWe zijn in Ghana om een interactieve video te maken voor het economic empowerment-programma van Plan in Ghana en in het kader van het educatieve jongerenprogramma WeCreate. De video laat de weg zien die een jonge vrouw aflegt op zoek naar een baan en daarmee een betere toekomst. Mijn team bestaat uit drie afgestudeerden van de Hogeschool voor de Kunsten uit Utrecht. Enrique is de interactive design- expert, Derek onze geluidsman en tevens verantwoordelijk voor de postproductie en Lisa is de productieleider.

In de schoenen van Harriët

Op het kantoor van Plan in Accra vertellen we in geuren en kleuren de verhaallijn van de video en hoe we het gaan aanpakken. Onze collega’s  geven nuttige feedback, bijvoorbeeld dat de rol van de mannen benoemd moet worden, en benadrukken dat de mening van de Ghanese jongeren belangrijk is. En ze stellen ons voor aan Harriët. Ze vertelt ze dat ze heeft meegedaan aan het Girls make media-programma van Plan en is opgeleid is als journaliste. Nu werkt ze hard aan haar scriptie. Harriët heeft tijdens ons bezoek een grote rol gespeeld het opnemen van de video.

Nog dezelfde dag zijn we met het team de straat op. De video zal interactief worden, zodat de kijker het gevoel heeft zelf het meisje te zijn is dat in Ghana op zoek is naar werk. Dit vraagt een bijzondere manier van filmen, want de kijker kiest zelf welke weg het meisje aflegt, of ze naar links gaat of naar rechts. Om zo te kunnen filmen moet Harriët camera’s op haar hoofd dragen. Ze krijgt een hoofdband op met daaraan vast drie kleine camera’s. Deze zorgen ervoor dat er in de breedte wordt opgenomen en de kijkers straks in de video om zich heen kan kijken. De kijker staat als het ware in de schoenen van een meisje zoals Harriët.

Pruik

Daar ging ze, in de snikhete zon, met een gekke installatie op haar hoofd, door de drukke straten in het centrum van Accra, over de markt en een hotel in. Harriët draagt normaliter een pruik, net als veel vrouwen in Ghana; hun eigen haar is namelijk zo kort en breekbaar dat het lastig is om het lang te laten groeien. Maar door de hoofdband met de camera’s was het niet prettig om de pruik op te houden. Naast de camera’s en geluidsapparatuur reisde ook een pruik met ons mee.

Ik greep mijn kans

groep picture multi tvIMG_0417Harriëts’ liefde voor journalistiek is groot. Dus toen we op een van de laatste dagen van onze reis onze samenwerkingspartner MultiTV bezochten, een televisiestation dat ons heeft geholpen en veel filmpjes heeft gemaakt over het werk van Plan in Ghana, greep ik mijn kans. Ik stelde Harriët voor aan de medewerkers van MultiTV en wat bleek? Ze zochten nog verslaggevers, dus Harriët mocht hen zeker haar CV en brief sturen! Later kreeg ik een mailtje van Harriët. Ze had een ander aanbod gekregen, maar wellicht zal ze in de toekomst nog bij Multi TV solliciteren.

BG (Bekende Ghanese) van de toekomst

Hoe dan ook komt Harriët er wel, dat weet ik zeker. Zij is voor mij een van de levende bewijzen van het succes van onze projecten voor empowerment van jongeren. Het betekent veel voor hun ontwikkeling, ik zie het bij Harriët. Ze is zelfverzekerder en heeft nu een uitgesproken ambitie. Ik zal Harriët vast nog vaak tegenkomen op de Ghanese televisie of in een Ghanese krant. Ze is ongetwijfeld een BG (Bekende Ghanese) van de toekomst!

Dit programma wordt uitgevoerd met financiële ondersteuning uit de Subsidiefaciliteit voor Burgerschap & Ontwikkelingssamenwerking (SBOS) van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind