“Glamour heeft mij genomineerd als een van de moedigste meisjes van de wereld”

26 maart 2015

Hap (16) uit het Noordelijke bergdistrict van Vietnam was in 2010 een van de kinderen die door Plan werd geportretteerd in de filmreeks ‘Mountain Voices’. Hap’s vastberadenheid op school te blijven, trok de aandacht en bracht haar vijf jaar later in New York, op uitnodiging van het blad Glamour, in het kader van hun Women of the Year-verkiezing. Hap kreeg een award als een van de moedigste meisjes van de wereld. Hap en de andere genomineerde meisjes vertegenwoordigen daarmee miljoenen meisjes wereldwijd, die problemen en hindernissen trotseren om hun wens te vervullen: naar school gaan en hun opleiding afmaken.

Hap1 201411-USA-02-lpr“Mijn naam is Hap. Ik ben zestien jaar en ik woon in een houten huis in een klein bergdorp in de Vietnamese provincie Ha Giang.
Mijn geboortedorp is heel erg mooi, omringd door hoge bergen en groene bossen. De meeste mensen die hier wonen, behoren tot etnische minderheden en dat maakt onze cultuur heel afwisselend.

Mijn ouders en ik zijn Dao, een van de grotere etnische groepen in Vietnam. Onze voorouders komen uit China en vestigden zich in de 12e eeuw in de bergregio van Noord-Vietnam. Als Dao-meisje draag ik vaak onze traditionele dracht: een lange zwarte bloes met een broek die door mijn moeder is versierd met borduursel. In onze cultuur zijn deze borduursels gebaseerd op persoonlijke herinneringen, dus het borduurwerk van mijn moeder is uniek.

Bergpaadjes

Ik zit op de middelbare school. Vroeger was er geen goede weg en moest ik over smalle bergpaadjes om op school te komen. Vooral in de winter, in het donker was dat heel eng. Maar er is nu een verharde weg. Die is aangelegd door het lokale bestuur met steun van Plan. Ik ben nu veel sneller en veiliger op school.

Hap2 201106-VNM-01-lprSchool is nooit gemakkelijk voor meisjes van etnische minderheden, zoals ik. Al vanaf de laatste klas van de basisschool zie ik veel meisjes stoppen met school om te trouwen en kinderen te krijgen, want in onze cultuur trouwen meisjes rond hun dertiende. Als een man of een jongen een meisje leuk vindt, kan hij haar ‘kidnappen’. Hij neemt haar dan mee naar zijn huis en vraagt zijn ouders om een huwelijkscadeau naar de familie van het meisje te brengen. En daarmee zijn ze dan man en vrouw.

Ik was nog nooit weggeweest uit mijn dorp

Vorig jaar hoorde het Amerikaanse magazine Glamour mijn verhaal en nodigde me uit om naar New York te komen, voor hun Vrouw van het Jaar-awards. Zij hadden mij genomineerd als een van de moedigste meisjes in de wereld. Ik was nog nooit weggeweest uit mijn dorp en ik zag Hanoi voor het eerst. Het was ook de eerste keer dat ik in een vliegtuig zat en dat ik heel veel nieuwe mensen ontmoette uit verschillende landen en culturen, maar ze voelden toch als vrienden.
Want of je nu uit Vietnam, Pakistan, Bolivia of zelfs de Verenigde Staten komt, het recht van meisjes op onderwijs kan overal zomaar ter discussie worden gesteld. Ik spreek geen Engels, en de meeste andere meisjes die een award kregen ook niet, maar we konden toch met elkaar communiceren, omdat we een band hebben en allemaal de taal van vriendschap en sympathie spreken.

Engels

De tijd in New York is voorbijgevlogen en mijn leven is erdoor veranderd. Ik heb ontdekt dat ik Engels wil studeren zodat ik, als ik ooit weer een kans krijg als deze, dankjewel kan zeggen tegen iedereen die me heeft gesteund. Maar eerst moet ik school afmaken en eindexamen doen, zodat ik vanaf volgend jaar naar high school kan. Dat betekent dat ik dan door de week op school moet blijven, want de high school is twee uur rijden bij ons vandaan. Ik kan mijn ouders dan niet meer helpen en de kosten van de school zijn nog een uitdaging. Maar ik wil het zo graag, dat ik weet dat het zal lukken. Ik ben een Dao-meisje en ik wil naar high school. Is dat geen goede droom!”

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind