Gebroken belofte – Plan-onderzoek naar kindhuwelijk

13 september 2012

Wereldwijd trouwen elk jaar zo’n tien miljoen meisjes voor ze 18 zijn, vaak tegen hun zin en met een veel oudere man. Deze kindhuwelijken zijn een vorm van misbruik, die levenslange consequenties hebben voor de meisjes die er slachtoffer van zijn. Het is een van de grootste problemen in ontwikkelingslanden. In het onderzoeksrapport ‘Breaking Vows: Early and Forced Marriage and Girls’Education’ zet Plan de feiten op een rijtje.

20120924-02Elke drie seconden wordt er ergens in de wereld een meisjes gedwongen te trouwen als ze zelf nog kind is. Eén op de zeven kindbruidjes is nog geen 15, dat is meer dan 40%! De redenen voor vroege en gedwongen huwelijken zijn heel divers. Armoede is een belangrijke oorzaak. Maar ook oorlog en conflicten in gebieden waar de geboorte- en sterftecijfers hoog zijn, de werkloosheid groot is en de voorzieningen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg slecht, komt het kindhuwelijk vaker voor.

Maar wat de reden ook is, voor meisjes zijn de gevolgen dramatisch. Nog los van de emotionele prijs als kind te worden meegegeven aan vaak wildvreemde oude man, moeten de meisjes meestal van school, ze moeten gehoorzamen aan hun man en krijgen kinderen als hun lichaam daar nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een geboorte. Een verschrikkelijk gevolg van te jong bevallen, is fistula, een blijvende beschadiging tussen de baarmoederwand en de blaas of het rectum. Dit heeft blijvende incontinentie tot gevolg, waardoor de meisjes worden verstoten en ziek en getraumatiseerd achterblijven, zonder opleiding of inkomen.

Girl learning at Plan-supported elementary school in Rembang, IndonesiaUit het onderzoek van Plan blijkt dat onderwijs voor meisjes cruciaal is voor het uitbannen van het kindhuwelijk. Plan vecht daarom wereldwijd voor betere kwaliteit van het onderwijs en een schoolopleiding van minimaal negen jaar voor alle kinderen. Opgeleide meisjes staan sterker in hun schoenen, weten beter wat hun rechten zijn, hebben meer kansen en kunnen later beter voorzien in hun levensonderhoud. Plan geeft dus voorlichting aan kinderen, ouders en leerkrachten over de rechten van meisjes en het belang van onderwijs. Ook helpt Plan meisjes om hun zelfvertrouwen op te bouwen en benadrukt bij dorpshoofden en lokale organisaties het belang van onderwijs, de schade van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes. Bovendien lobbyt Plan bij overheden om wetgeving inzake de minimale huwelijksleeftijd te handhaven of aan te scherpen.

Inspireer je vrienden

Downloads

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind