Gastspuiter tegen seksuele uitbuiting

12 september 2017

Blog: Annelien Noë, Program officer Child Protection bij Plan Nederland

Is het werkelijk een goed idee om als volwassen vrouw en moeder van twee kinderen, graffiti te spuiten in een achterstandsbuurt in Salvador, Brazilië? Als iemand mij dat vooraf had gevraagd had ik waarschijnlijk keihard moeten lachen. Nee, klinkt niet als een heel slim plan.

Brazilië - seksuele uitbuitingToch sta ik met een spuitbus in mijn hand op een grote muur een gezicht in te kleuren. Als ik een stap achteruit zet, zie ik het totaalplaatje; een jong meisje die door een man achterna wordt gezeten. Aan haar ontredderde gezicht is duidelijk de afschuw af te lezen.

Naast mij staan verschillende jongeren een ander tekening in te kleuren, namelijk een tekening van hetzelfde meisje die beschermt wordt door allemaal jongeren die tussen haar en de man staan.

Ik ben vandaag ‘gastspuiter’ bij een groep jongeren in Salvador. Zij zetten graffiti in om andere jongeren te bereiken met de boodschap dat je met elkaar iets kan doen om seksuele uitbuiting en geweld tegen te gaan. Je staat er niet alleen voor!

Laat je hart spreken

De 14 jarige Caro is één van de graffiti spuiters en zij vertelt me dat graffiti een belangrijk communicatiemiddel is voor jongeren in Salvador; een manier om je ‘hart’ te laten spreken. Ze heeft zich bij Plan aangesloten om iets voor andere jongeren te kunnen betekenen, want ze kent zowel op school als in haar buurt verschillende jongeren die dagelijks met seksuele uitbuiting en geweld te maken hebben.

Ze had altijd het idee dat ze niks voor hen kon doen, maar sinds ze bij deze groep zit is dat veranderd. Naast bewustzijn creëren via graffiti krijgt deze groep les in mensen- en kinderrechten en wordt er o.a. gesproken over wat je kunt doen als iemand in je omgeving hulp nodig heeft.

Ik sta er niet alleen voor

Brazilië - seksuele uitbuitingUiteraard is het belangrijk dat er organisaties zijn, die kinderen bijstaan die slachtoffer zijn van seksueel geweld en uitbuiting. Partners van Plan bieden onderdak, psychosociale hulp, zorgen voor een opleiding en de strafrechtelijke vervolging van de dader(s). Alleen zijn er zoveel kinderen die nooit terecht komen bij mensen die hen kunnen steunen omdat ze simpelweg niet weten dat deze mensen en organisaties bestaan.

Aandacht vragen voor deze vorm van uitbuiting is zo ontzettend belangrijk, niet alleen bij de overheid, private sector en in de media, maar juist bij de jongeren zelf zodat ze beducht zijn voor risico’s en vooral weten; ik sta er niet alleen voor.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind