Excel-sheets en voodoo in Malawi

4 november 2015

Door Mascha Singeling, programma-adviseur WASH, Plan Nederland

Als ik op feestjes vertel dat ik als programma-adviseur Water Sanitatie en Hygiëne (WASH) voor Plan Nederland nog wel eens naar Afrika moet om projecten te bezoeken, is het standaardantwoord: ‘Wauw wat een coole baan man’. Ik ben het daar helemaal mee eens, al denk ik dat mensen niet echt doorhebben dat een projectbezoek vaak iets minder spannend en avontuurlijk is dan zij voor ogen hebben.

WASH-deskundige Mascha Singeling op bezoek inj MalawiZo was ik een aantal weken geleden op bezoek bij een van onze WASH-projecten in Malawi, samen met collega René van onze afdeling financiën. Dit project wordt gefinancierd door de EU en we moeten vóór eind oktober een financiële en inhoudelijke rapportage indienen. De EU is erg strikt en het maken van een goede financiële rapportage die voldoet aan alle EU-richtlijnen is een kunst op zich. Het doel van ons bezoek was dan ook om samen met de Plan-collega’s in Malawi de rapportage te maken en een training te geven aan Plan en lokale partners over EU-regels en tips en tricks voor financiële rapportages.

Enorme kakkerlak

Het was een erg nuttige week, maar om nou te zeggen dat het avontuurlijk was… We zaten vooral in overleg op kantoor met onze Malawische collega’s en hun partners. Excel-sheets en Word-rapportages. En in het hotel waar we sliepen, werd weer heel duidelijk dat er in Malawi op het gebied van water en hygiëne nog veel te verbeteren valt. Uit de douche kwamen niet meer dan drie druppels per dag en in de koffiepot dreef een enorme kakkerlak.

Voodoo

Toiletblok van Plan in MalawiGelukkig hadden we op vrijdag nog tijd om het project te bezoeken, want het is belangrijk om dat in de praktijk te zien. We gingen kijken bij de toiletbokken, die Plan op markten aan het bouwen is. In het vrouwentoilet is een aparte ruimte waar meisjes en vrouwen zich kunnen verschonen als ze ongesteld zijn. Er is water en gebruikt maandverband kan via een klep in een verbrandingsoven worden gegooid. Dat was althans het ontwerp. Maar toen ik ter plekke was, werd duidelijk dat de verbrandingsoven was vervangen door een gat in de grond, waar het maandverband via een pijp ingegooid kon worden. Niet zo hygiënisch, zei ik en ik vroeg waarom dit zo was gedaan. Mijn Plan-collega’s legden het uit: de marktkraamhouders waren bang dat de as uit de verbrandingsoven gebruikt zou worden voor voodoo-praktijken, want menstruatie is nog steeds een erg beladen onderwerp in Malawi.

Dit is waar het werkelijk om gaat

Dit zijn de momenten waarop ik weer weet waarom ik mijn werk zo uitdagend vind. Want wat op papier heel simpel lijkt, is in de praktijk vaak veel complexer. In overleg met mijn collega’s besloten we om weer in gesprek te gaan met de marktkraamhouders en te vragen op welke manier ze zich wél comfortabel zouden voelen met een verbrandingsoven. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een slot of door de as in de grond op te slaan.
Natuurlijk is een goede financiële rapportage belangrijk, maar dit is waar het werkelijk om gaat: ervoor zorgen dat er een duurzame oplossing wordt gevonden die past in de lokale context van de uitdagende, complexe realiteit van een ontwikkelingsland.
I love my shitty job 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind