Er is er een jarig, hoera, hoera?

26 juli 2012

Door Jet

Blog van Jet Bastiani, onze genderspecialist. Zij zal losse blogs schrijven en als ze op veldreis gaat, houdt ze ons ook op de hoogte van haar werk. Dit keer een blog over haar werkbezoek in Sierra Leone

Er is er een jarig, hoera, hoera?

Een vraag van een collega in Nederland zet me op het spoor. Ik ben in Sierra Leone om te ondersteunen bij het opstarten van een project voor moeder- en kindzorg en vraag me ineens af hoe het is om jarig te zijn in dit West-Afrikaanse land?

ACPF2012-345Ik maak een praatje met twee kleine meisjes en een jongetje, die buiten voor de zaal waar we een bespreking hebben zitten te wachten. Ze verzamelen de waterflesjes, die wij gedurende de vergadering hebben leeggedronken. Het is juli en het regenseizoen is begonnen; de scholen zijn de komende twee maanden gesloten.

Het oudste meisje, Ann-Marie, vertelt me dat ze negen is en in de vierde klas zit. ‘Hoe vier jij je verjaardag?’, vraag ik haar. Ze kijkt me niet-begrijpend aan, dus ik vraag: ‘Wanneer word je tien?’ Ze kan het me niet vertellen. Dat ze negen is, weet ze omdat haar ouders dat hebben verteld. Het is dus wel duidelijk: voor Ann-Marie is er geen speciale feestdag om te vieren dat ze een jaartje ouder wordt.

ACPF2012-347Het andere meisje weet niet hoe oud ze is, maar ze zit in de eerste klas. Ik schat haar een jaar of zes. En ook de jongen kent zijn leeftijd niet, maar ik denk dat hij vier is. Als ik later aan een paar volwassenen vraag of verjaardagen hier worden gevierd, vertellen ze me dat dit afhangt van de ouders. Soms weten ze niet meer wanneer hun kinderen geboren zijn, omdat ze ze niet hebben laten registreren bij de gemeente of de geboortedatum niet hebben opgeschreven. Daarom zorgt Plan, onder andere op scholen, dat kinderen wél worden geregistreerd (projecten voor geboorteregistratie). Onderwijzers proberen de verjaardagen van de kinderen dan in de klas te vieren en de jarige te vragen te trakteren. Soms lastig, als ouders geen geld hebben om zo’n traktatie te kopen voor hun jarige kind. Daardoor blijven kinderen een enkele keer zelfs thuis, juist op hun verjaardag. Best triest.

Even later komt Ann-Marie aangelopen met haar rapport. Ze wijst het me aan, kijk eens: de beste van de klas; hier staat het! Dat weet ze gelukkig wel.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind