“Eindelijk zitten we op de fiets”

5 februari 2015

Op 1 februari vertrok een groep enthousiaste Nederlandse vrouwen vanaf Schiphol naar Vietnam voor de gesponsorde fietstocht van Plan Nederland: Cycle4Girls. Daphne Bunskoek, ambassadeur van Plan, was een van de 25 dames. De fietsroute van 300 kilometer lang gaat van Dong Ha naar Hue, langs rijstvelden, traditionele dorpjes en prachtige vergezichten, maar brengt de groep ook langs een aantal projecten van Plan. De deelnemers hebben per persoon €4000 ingezameld om de meisjes en de gemeenschap waar ze in wonen te ondersteunen.

Blog CycleFietsen in Vietnam

Na aankomst reisde de groep vrouwen naar Dong Ha, 600 kilometer onder Hanoi per trein. Eenmaal aangekomen werden de fietsen uitgedeeld en op maat gezet en stapten de dames voor het eerst op de fiets in Vietnam. “Eindelijk zitten we op de fiets” zegt Charlotte Goekoop met een glimlach. “Na al dat trainen de afgelopen maanden, hebben we hier naar toe gewerkt: fietsen aan de andere kant van de wereld”.

Sponsorkinderen ontmoeten

Tijdens het bezoeken van de gemeenschappen ontmoette Mariska vandaag haar sponsorkind Xuan (15 jaar). Mariska praatte over van alles met Xuan. “Ze vond het leuk om over school te vertellen. Haar lievelingsvak is rekenen. En ze houdt van volleybal”. Charlotte bezocht een spaar- en leengroep en een project voor ouders over goed voedsel voor hun kinderen. “Al met al vind ik het mooi om te zien dat de vrouwen een opstapje krijgen door Plan en het vervolgens zelf doen”, besluit Charlotte. “Zo worden ze niet afhankelijk van ontwikkelingshulp en voelen ze zich trots dat ze het zelf kunnen!”

Cycle4Girls

Op de vierde dag fietsen de deelnemers van Dong Ha naar Dong Hoi; zo’n kleine honderd kilometer door het prachtige Vietnamese landschap. De oudste deelneemster is Betsy (77 jaar) heeft vriend en vijand verbaasd door als een razende de bijna 100 km van vandaag af te leggen op de fiets. “Ik ben blij verrast! Ik had eigenlijk mijn twijfels of ik het wel zou halen, ook al hadden ze vooraf aangegeven dat de fietstocht voor iedereen geschikt was. Het tempo was hoog maar goed en de sfeer onderweg was geweldig. Ik doe dit maar een keer, gelukkig kan ik het nu nog. Dit is echt de reis van mijn leven!”
De groep ziet mooie dingen onderweg, zoals een groep buffels grazen op een kerkhof. En kinderen langs de weg die naar je toe rennen om te zwaaien. Monique: “Het mooie is dat je op de fiets ontzettend veel van het land ziet omdat je relatief zachtjes gaat. En het is natuurlijk leuk dat we overal zo’n enorme bezienswaardigheid zijn.”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind