Eindelijk: de AFRIpads-fabriek!

10 mei 2013

Sharon Roose – specialist water, sanitatie en hygiëne bij Plan Nederland – is op veldreis naar Uganda en schrijft een blog over haar werk.

Sharon 250 cropppedBig girls don’t cry… Maar nu stond ik toch echt met tranen in m’n ogen voor de AFRIpads-fabriek. Ik stond NATUURLIJK niet volle bak te janken, maar ik schoot wel een beetje vol toen ik eindelijk bij de fabriek aankwam waar Ugandese meiden het maandverband maken dat we in het kader van ons project gaan verkopen en gebruiken.

Best wel lange tijd

afripads2Het is niet altijd even gemakkelijk om een partnerschap met een bedrijf aan te gaan. Bedrijf en NGO (niet-gouvernementele organisatie) moeten elkaar vinden, begrijpen, aanvullen, et cetera. Daardoor had de hele project- en partnerschapontwikkeling zo’n tweeëneenhalf jaar geduurd – ik ontmoette de eigenaren van AFRIpads voor het eerst begin 2010, geloof ik. En om na een best wel lange tijd te zien waar je in dit project aan gaat werken… Het werd me zomaar iets te veel.

De meiden in de AFRIpads-fabriek (lees: een ruimte ter grote van een klaslokaal) naaien herbruikbaar maandverband en door de samenwerking tussen AFRIpads en Plan wordt dit maandverband in Tororo tegen inkoopprijs aan spaar-en leengroepen verkocht. De vrouwen van de spaar-en leengroepen kunnen het maandverband in hun dorp en de omgeving dan verkopen met zo’n 1.000 shilling winst ( ongeveer € 0,25 cent). Dit wordt in het kader van ons project natuurlijk gecombineerd met bewustwording over hygiëne en het bespreekbaar maken van het taboe rond menstruatie.

De hele dag in extase

Afripads3 970Het is fantastisch om de meiden in de AFRIpads-fabriek zo enthousiast te zien over het bedrijfje waar ze werken. In totaal zijn het zo’n 50 meiden, en 5 jongens, allemaal uit de dorpjes rondom Masaka, waar het bedrijfje is gevestigd. En Paul en Sophia, de eigenaren van AFRIpads, hebben zo’n hart voor de zaak en hun medewerkers, dat het moeilijk was om niet de hele dag in een soort van extase te zijn. Dat IK aan dit project mag meewerken, hoera!

Roeping

Hier in de fabriek dacht ik dan eindelijk ook mijn roeping gevonden te hebben… Ik zou naaister worden van AFRIpads! Onder luid gelach en gegnuif mocht ik mijn eigen maandverbandje naaien. Met m’n voeten Afripads4 960bediende ik de naaimachine en ik brak acuut de naald. Vanaf dat moment ging het alleen maar bergafwaarts… Mijn eigen maandverbandje ziet er dus uit als een verlept lapje stof waar misschien 1 druppel bloed in kan worden opgenomen, omdat ik dwars door het verband heb genaaid en niet netjes langs de randen.

Toen de dame van de quality-check voor het zicht van iedereen haar duim omlaag deed, was de afgang compleet. En ik geloof niet dat de 6 maanden durende naaicursus iets aan mijn kwaliteiten zal veranderen.

Ik zal me dus moeten beperken tot mijn baan als WASH adviseur, maar ik mag niet klagen, laat dat duidelijk zijn.

afripads5 960Vandaag gaan we op weg naar Tororo voor een ontmoeting met de meiden en dames in de dorpen. Zo krijgen we niet alleen de aanbodkant van het AFRIpads-project te zien, maar ook de vraagkant. Wellicht deze week dus nog meer verhalen vanuit Uganda!

Koop je setje maandverband hier voor €5

PS: We kregen de volgende vraag: Hoe werkt dat nou precies? En is er niet een Max aantal keer dat je dat ding kan gebruiken? Zonder (kook)was lijkt het me ook niet dat je zo een verbandje goed schoon krijgt. Geeft dit dan niet meer schimmelinfecties of blaasontstekingen?

Ja, er zit zeker een limiet aan herbruikbaar maandverband. 1 Maandverbandset bestaat uit 1 holder en 5 pads (2 voor de zware dagen en 3 voor de lichte dagen). Deze kunnen dus afwisselend gebruikt worden. Bij het product zit ook een bijsluiter waarop omschreven staat hoe je het maandverband het beste kan behandelen en schoon houden. Het kan zijn dat het ene verbandje langer mee gaat dan het andere, maar over het algemeen kan zo’n maandverband (indien goed behandeld) ongeveer 1 jaar meegaan.

Afripads6

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind