Een rondje om de mangoboom

24 mei 2016

Door: Pip Pellens

Tijdens mijn bezoek voor Plan Nederland aan Tororo in Uganda bezoek ik met Caro Emerald de Molo Primary School. Hier wordt de eerste les gegeven aan een klas met jongens en meisjes over menstruatie en hygiëne (MHM). Omdat dit de les is, wil de school zoveel mogelijk leerlingen betrekken. Jongens als meisjes, tussen de 9 en 17 jaar oud, luisteren aandachtig naar de leraressen en schrijven de les over van het bord.

Bezeten door de duivel

Later spreek ik buiten met een van de leraressen, Madame Agatha, die al 16 jaar lesgeeft op deze school. Een van de gezondheidsclubs valt onder haar verantwoordelijkheid. Hier leren meisjes en jongens via zang, poëzie en toneel over hygiëne en menstruatie. Zij vertelt dat een meisje ongesteld was geworden tijdens de les. Ze schaamde zich en was bang dat iemand het zou zien. De leraar vroeg de leerlingen op te staan als hun naam genoemd werd en het meisje verstijfde uit angst. Daarom dacht de leraar dat ze bezeten was door de duivel en hij ging naar Madame Agatha om hulp. Madame Agatha stuurde de hele klas buiten en vroeg of ze een rondje om de mangoboom wilden rennen. Ze nam het meisje mee naar haar huisje vlakbij de school. Hier legde ze het meisje uit dat ze ongesteld was geworden, dat dit heel normaal is, maar dat ze zichzelf wel goed schoon moet houden. Ze kon even in bad en Madame Agatha gaf haar zelfgemaakt maandverband aan. Ze legde het meisjes uit dat de rug- en buikpijn erbij horen, maar dat dat haar er niet van moet weerhouden naar school te gaan.

Meer meisjes dan jongen

BIL_1877

Foto: Bill Tanaka

Met trots vertelt Madame Agatha dat de Molo Primary School nu meer meisjes dan jongens telt en dat er steeds minder uitval is onder meisjes omdat er voorlichting gegeven wordt over menstruatie en het menselijk lichaam. Als de MHM lessen zo doorgaan en steeds meer meisjes naar school blijven gaan, hebben deze meisjes ook meer kans op een goede baan. En als een vrouw zelfstandig is en geld verdient, ze niet alleen goed voor haar gezin zorgt, maar ook voor de mensen om zich heen en de hele gemeenschap. Daardoor gaat iedereen er op vooruit, en dat is wat we willen.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind