Een hele generatie Syrische vluchtelingenkinderen in gevaar

5 augustus 2014

Door: Arjimand Hussain, noodhulpmanager Plan Egypte

Aan het strand van de Egyptische miljoenenstad Alexandrië kijkt Nada (11) verlangend over de zee in de richting van haar thuisland Syrië. Ze vraagt haar moeder wanneer ze haar vader weer zal zien en of ze ooit weer naar haar eigen school kan, in Syrië. Haar moeder stelt haar gerust: “Snel, liefje, heus. Snel.”

Een hele generatie Syrische vluchtelingenkinderen is in gevaar

De werkelijkheid is anders. Want de kans dat vluchtelingen als Nada binnen afzienbare tijd terug kunnen naar hun vaderland is klein. De burgeroorlog in Syrië woedt in alle hevigheid en niets wijst op een snelle oplossing.

Vluchtelingenkind

Nada’s moeder wijst naar de zee en vertelt dat Nada vaak naar het strand gaat om naar haar land te kijken. Thuis in Syrië speelde ze op net zo’n strand met haar vriendinnen. Maar daar stopt iedere gelijkenis met vroeger. Nada is nu een vluchtelingenkind in Alexandrië, gescheiden van haar vader en haar vriendinnen en alles wat het leven vertrouwd en fijn maakte thuis. Nada en haar moeder wonen in een flat in een drukke buurt, samen met 12 andere Syrische vluchtelingen. Nada gaat naar de buurtschool, waar ze maar moeilijk kan wennen omdat het daar zo anders is dan ze gewend is.

Bleek en mager

Nada en haar moeder vluchtten voor de hevige gevechten in de Noord-Syrische stad waar ze woonden. “Nada was doodsbang”, vertelt haar moeder. “Ze huilde en trilde en wilde me niet loslaten.” Nada’s vader beloofde dat hij snel ook naar Egypte zou komen. “Maar hij komt maar niet”, zegt Nada verdrietig. Ze is bleek en mager. Haar moeder heeft niet genoeg geld om eten te kopen.

Op school gaat het ook niet goed. Nada kan het Egyptische Arabisch nauwelijks verstaan en ze heeft geen Egyptische vriendinnen. Nada wil maar een ding: naar huis en naar haar oude school. Als die nog bestaat.
Net als voor honderden andere vluchtelingenkinderen uit Syrië is de kans groot dat Nada stopt met school als ze geen steun krijgt. Maar de schoolbeurzen van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, zijn gehalveerd.
“Nada kan de lessen niet volgen omdat ze de taal niet verstaat”, vertelt haar moeder. “En ze heeft moeite met de overvolle klas en de vieze wc’s en de onvriendelijkheid tegen meisjes. Ze is dat allemaal niet gewend.”

Schoolgeld, boeken en een schooluniform

Nada is een van de duizenden Syrische kinderen die moeten leren omgaan met het leven als vluchteling in Egypte. De Egyptische overheid maakt het weliswaar mogelijk dat Syrische kinderen naar openbare scholen kunnen, maar dat lost een heleboel andere problemen niet op. De taal, het gebrek aan middelen voor schoolgeld, boeken en een schooluniform en scholen die toch al overvol zijn en eigenlijk geen plek meer hebben. En zo loopt een hele generatie Syrische vluchtelingenkinderen gevaar.
Daarom springt Plan bij. Plan steunt Syrische kinderen in Egypte met schoolmateriaal, helpt ouders met het betalen van schoolgeld en regelt bijles in Egyptisch Arabisch.
Plan traint leerkrachten op scholen met veel vluchtelingenkinderen in kindvriendelijke lesmethodes en organiseert buitenschoolse activiteiten, zodat Egyptische en Syrische kinderen elkaar beter leren kennen. Bovendien organiseert Plan psychosociale zorg voor de vluchtelingenkinderen en hun ouders en werk voor moeders en jongeren, zodat zij een eigen inkomen verdienen en beter kunnen integreren in de Egyptische samenleving. Om het probleem van de overvolle scholen op te lossen, werkt Plan aan het opzetten van scholen voor Syrische kinderen, met een aangepast rooster dat rekening houdt met hun problemen. Er valt nog heel veel te doen!

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind