Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

Een dubbel gevoel

  • 8 mei 2015

Een week geleden stapte Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland, in Kathmandu op het vliegtuig en vloog vanuit het zwaar getroffen Nepal terug naar Nederland. Een werkbezoek aan Plan-projecten in Nepal werd een reis waarin ze de angst, wanhoop en verwoesting van heel dichtbij zag.

“Met een dubbel gevoel zat ik in het vliegtuig naar huis en wierp ik een blik op het verwoeste gebied in Nepal dat ik achter me liet. Het voelde een beetje alsof ik de slachtoffers van de verschrikkelijke aardbeving in de steek liet. Terwijl het laatste beetje Nepal zich onttrok aan mijn gezichtsveld, dacht ik terug aan de afgelopen dagen en realiseerde ik me opnieuw hoe graag ik had willen blijven om het Response Team van Plan Nepal te helpen. Maar al gauw won mijn ratio het van de weemoed. Het was goed om terug te gaan. In Nederland kan ik vanuit mijn functie meer betekenen voor de slachtoffers van de aardbeving. Ik kan de pers te woord staan en vertellen over wat ik heb gezien, over de wanhoop en de angst in de ogen van mensen die alles kwijt zijn. Met het delen van mijn ervaringen hoop ik mensen ertoe te bewegen om te doneren. En mijn rol in Nederland is natuurlijk ook dat ik als directeur mijn organisatie inspireer om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor de noodhulp in Nepal. In de getroffen gebieden kan ik relatief weinig doen. Mijn collega’s van Plan Nepal zijn beter in staat om te helpen dan ik. Zij kennen de taal en cultuur van het land en de medewerkers uit het Response Team zijn deskundig in het bieden van noodhulp na rampen.

Aardbevingbestendig

Inmiddels ben ik een week terug in Nederland. Als ik terugdenk aan mijn tijd in Nepal is het alsof een film zich voor mijn ogen afspeelt. Zo onwerkelijk. Ik heb gezien hoe de allerarmsten het hardst zijn getroffen: hun huizen of winkeltjes zijn verwoest en zij hebben niets meer om op terug te vallen. Daarom ben ik zo ongelooflijk blij met de 13,6 miljoen euro die al is opgehaald via de Giro555-actie ‘Nederland helpt Nepal’ van de Samenwerkende Hulporganisaties, waarvan wij als Plan Nederland sinds kort lid zijn. Dat geld is hard nodig, zeker met het moessonseizoen in het vooruitzicht. Met de fondsen helpen we de mensen in Nepal aan tenten, water, dekens en voedsel. Ook richten we kindvriendelijke ruimtes in waarin kinderen worden opgevangen. We besteden bijzondere aandacht aan de veiligheid van kinderen en met name meisjes die extra kwetsbaar zijn in dit soort situaties. Daarna begint de wederopbouw van het land. Het is enorm belangrijk dat alles wat er vanaf nu wordt gebouwd aardbevingbestendig is en dat de Nepalezen weten wat hen te doen staat bij een natuurramp. Als ik over tien jaar Nepal weer bezoek en er zou weer een aardbeving plaatsvinden, dan hoop ik dat alles op zijn plaats blijft staan. Met uw hulp moet dat mogelijk zijn.”

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.