Een bijzondere menstrual hygiene day

27 mei 2014

Door Sharon Roose, specialist Water, Sanitatie en Hygiëne bij Plan Nederland

Vandaag, op Menstrual Hygiene Day, vraagt Plan Nederland aandacht voor een bijzonder project in Uganda. Daar werkt Plan samen met de lokale maandverbandproducent AFRIpads om ervoor te zorgen dat menstruatie geen obstakel meer is voor de ontwikkeling van een meisje. Plan doet dit door toegang tot duurzaam maandverband te vergroten en kennis over menstruatie over te dragen en taboes en mythes hierover te doorbreken. Dankzij de extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2.001.197 euro kunnen de komende jaren nog 150.000 meisjes en jonge vrouwen profiteren van dit project.

Als een meisje zichzelf wast als ze ongesteld is, raakt ze onvruchtbaar. Waar of niet waar?

Als een meisje last heeft van haar menstruatie moet ze met een man naar bed om de pijn te verminderen. Waar of niet waar?

Als een meisje ongesteld is, mag ze niet in de tuin werken, want anders gaan de planten dood. Waar of niet waar?

Vandaag, op Menstrual Hygiene Day, vraagt Plan Nederland aandacht voor een bijzonder project in Uganda. Daar werkt Plan samen met de lokale maandverbandproducent AFRIpads om ervoor te zorgen dat menstruatie geen obstakel meer is voor de ontwikkeling van een meisje.


Mythes, taboes en schaamte

Voor ons Nederlanders is het misschien zo klaar als een klontje dat de stellingen hierboven niet waar zijn. Maar in Uganda is dat heel anders. Daar zijn veel mensen geneigd om overal ‘waar’ in te vullen.

En zo blijkt maar weer dat het fenomeen menstruatie omgeven is door mythes, taboes en een dosis schaamte, niet alleen in de Afrikaanse setting, maar ook – nog steeds – in Nederland. Nog niet zo heel lang geleden frommelde ook ik mijn pakje tampons altijd onder de krant bij de kassa van m’n plaatselijke supermarkt. En op school bewoog ik me zo min mogelijk als ik ongesteld was en had ik altijd wel iets langs aan, zodat eventueel doorlekken gecamoufleerd zou worden.

Beroepsdeformatie

Inmiddels lijd ik door mijn werk aan beroepsdeformatie. Ik ben de schaamte ver voorbij en praat te pas (en volgens mijn vrienden en collega’s voornamelijk ook te onpas) over het bloedvergieten dat bijna iedere vrouw van 10 tot 50 maandelijks ondergaat.

Het was dan ook heerlijk om afgelopen maart naar een conferentie in Brisbane te mogen om daar een presentatie te geven over het project Menstrual Hygiene Management van Plan in Uganda. Ik mocht een half uur vrijuit praten over een van mijn favoriete onderwerpen en mijn publiek keek dit keer eens niet rollend met de ogen en zuchtend weg!

Voor mij zaten mensen van overheden, UNICEF, WaterAid en andere internationale organisaties. Ze luisterden, maakten aantekeningen en stelden vragen over onze samenwerking met duurzaam maandverbandproducent AFRIpads, over de manier waarop wij meisjes en jonge vrouwen, maar óók jongens en mannen, betrekken bij de projectactiviteiten, over de manier waarop wij mythes of taboes proberen te bespreken en te doorbreken. Dit wordt onder andere gedaan door onze specifieke projectmonitoring. Daarin zetten wij een aantal meisjes, vrouwen of leraren centraal in onze rapportage. Zij vertellen ons gedurende het project een aantal keren wat voor hen de meest opzienbarende verandering is (de Most Significant Change). Deze manier van monitoren geeft een goed beeld van de impact van het project op het leven van de betrokkenen, en hoe zij dat ervaren.

Projecthandleiding

In Brisbane werd het voor mij beter en beter. Want tijdens de conferentie was er ook een hele dag ingeruimd voor een speciale workshop over Menstrual Hygiene Management. Een druk bezochte workshop, georganiseerd door de collega’s van WaterAid, waarin alle deelnemers een training kregen op basis van de projecthandleiding voor de projectstaf in de landen waar wij werken en waarmee ze de projecten goed kunnen uitvoeren.

Wij deskundigen en ontwikkelingsspecialisten kregen les in de belangrijke basics, zoals het belang van goede hygiëne en in de gezondheidsrisico’s van slechte hygiëne. We oefenden hoe we een dorp of huis binnen moesten gaan om hierover te praten. We leerden over de verschillende soorten maandverband die er zijn. En we braken ons hoofd over hoe het onderwerp menstruatie aan te snijden op scholen of op het werk en hoe hiermee om te gaan ten tijde van noodsituaties, bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen zonder goede sanitaire voorzieningen of water.

Menstrual Hygiene Day

Aan het einde van deze bijzondere mentrual hygiene day waren we allemaal bekaf, tevreden en ons hernieuwd bewust van hoeveel er nog te leren valt en hoeveel nog te doen. En juist omdat niet iedereen het voorrecht heeft mee te kunnen doen aan zo’n speciale menstrual hygiene day, is het goed om dit onderbelichtte thema wereldwijd ieder jaar onder de aandacht te brengen: 28 mei is Menstrual Hygiene Day!

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind