Een betere toekomst voor Braziliaanse tienermeisjes

5 juli 2012

Door Tanja

TT.M.van-de-Linde-20071anja van de Linde, adviseur kinderrechten bij Plan Nederland is deze week in Brazilië voor de begeleiding van een project om kinderprostitutie tegen te gaan. Zij blogt de komende dagen over haar ervaringen.

Resultaten

Vandaag de laatste blog van een bijzondere veldreis. Het waren 10 heel intensieve dagen; soms waren we pas om 10 ‘s avonds uur terug in het hotel. Maar het was de moeite waard om een indruk te krijgen van de resultaten tot nu toe van ons programma voor jongeren. We hebben al heel wat bereikt:

  • Meer dan 150 hotels en reisorganisaties hebben de gedragscode tegen kindersekstoerisme ondertekend;
  • Meer dan 400 hotelmedewerkers hebben een training gekregen om kindersekstoerisme te herkennen en tegen te gaan;
  • 300 overheidsfunctionarissen van de lokale kinderrechtenraden hebben een training gekregen om seksueel misbruik te voorkomen en het systeem voor kindbescherming te verbeteren;
  • 5 burgemeesters in Pernambuco hebben een regionaal akkoord ondertekend om seksuele exploitatie van minderjarigen tegen te gaan (dit is belangrijk want dan komt er ook een overheidsbudget voor!);
  • 140 kansarme jongeren van tussen de 16 en 24 zijn bezig met een opleiding in de toerismesector;
  • 58 leerlingen zijn opgeleid als youth mobilizer; uiteindelijk zullen dit er 80 worden, die op hun beurt weer 7,500 andere leerlingen en hun familie bereiken met informatie over veilig internet, seksueel misbruik, trafficking en hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

Hard meewerken

PTS034Wat mij het meeste zal bijblijven is het enthousiasme van de jongeren. En hoe hard ze zelf bereid zijn mee te werken aan een betere toekomst, ondanks de problemen die ze dagelijks het hoofd moeten bieden, zoals drugs, geweld, discriminatie.

Brazilië is een prachtig land, maar wereldwijd ook een van de landen met de grootste ongelijkheid. Het aantal armen neemt weliswaar geleidelijk af, maar van de 200 miljoen Brazilianen kunnen 30 miljoen mensen niet eens in hun basisbehoeften voorzien. In het Noordoosten van Brazilië, waar Plan werkt, leeft 24 procent van de bevolking in extreme armoede. En als je een meisje bent, krijg je ook nog eens te maken met seksediscriminatie en een machocultuur. Meisjes profiteren daardoor minder van opleidingsmogelijkheden en werkgelegenheidsprojecten, als we niet alert blijven.

PTS078Zo hoorde ik dat een hotel dat 8 nieuwe obers wilde aannemen, eerst alleen maar jongens wilde, omdat ze ook ter plekke moeten overnachten. Gelukkig was Childhood, onze Braziliaanse partnerorganisatie, alert. Door hun tussenkomst konden uiteindelijk 5 meisjes en 3 jongens in het hotel aan de slag. En zo zien we het graag: Braziliaans tienermeisjes op weg naar een betere toekom
st.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind