Ebola is erger dan oorlog, zeggen ze in Liberia

21 augustus 2014

Blog door: Jane Labous, Plan International

Mamadee Kamara, sociaal werker in Lofa County, Liberia, is de wanhoop nabij. “We hebben 11 jaar burgeroorlog overleefd en nu dwingt ebola ons op de knieën. 466 doden in negen provincies en het einde is nog lang niet in zicht. Ebola is erger dan oorlog, zeggen ze hier.”

Zwarte Dood

De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf heeft de noodtoestand uitgeroepen in haar land en tal van noodmaatregelen getroffen. Dorpen en gebieden met ebola, zijn onder quarantaine gesteld en met bewaakte wegversperringen afgegrendeld. De paniek is er niet minder om geworden. Een paar dagen geleden overviel een woedende menigte een quarantaine-centrum in Monrovia om ebola-patiënten die daar werden verzorgd te bevrijden. De angst voor verdere verspreiding van ebola via besmette matrassen en gevluchte patiënten is sindsdien nog groter. Er worden al vergelijkingen gemaakt met de Zwarte Dood in de Middeleeuwen, toen dorpen waar de pest heerste werden afgesloten en bewaakt.

“Alles is tot stilstand gekomen”, vertelt Mamadee Kamara. “Scholen zijn dicht, winkels zijn gesloten en de stad wordt steeds leger omdat zoveel mensen wegvluchten. Ik hoor steeds vaker dat mensen zich afvragen of het nog wel zin heeft om te gaan werken, omdat ze binnenkort toch dood zijn.”

Radeloos

“Ik maak me zorgen, heel veel zorgen. Ebola is een ziekte zonder medicijnen. Als je ’t krijgt, ga je dood. Dat is wat mensen elkaar vertellen. En natuurlijk maakt dat iedereen radeloos. Dat is mijn grootste zorg. De mensen die zijn overleden kunnen we niet meer helpen, maar de anderen wel. En dat is nu bijna onmogelijk, omdat mensen in hun paniek niet voor rede vatbaar zijn. Ze treffen geen voorzorgsmaatregelen meer en volgen de hygiëneadviezen niet op. Meer doden zijn dus onvermijdelijk. Ik heb hier een heel slecht gevoel over.”

Lofa County is nog niet in quarantaine, maar staat wel onder strenge controle, met beperkt verkeer in en uit het gebied. “Het zou slecht zijn als Lofa ook wordt geïsoleerd”, vindt Klubo Jangar, een andere sociaal werker uit de regio. “Als Lofa wordt afgesloten, kan niemand meer naar Monrovia en we hebben familie daar. En hoe moet het met de bevoorrading en met hulp van organisaties als Plan?

Klubo Jangar heeft goede vrienden en familieleden verloren aan ebola en weet niet of ze zelf niet ook is besmet. “Ik ben zo bang! Ik deed counseling voor families die verdriet hadden om ebola-doden, maar ik durf niet meer. Een hand geven of een omhelzing? Ik doe het niet langer. Ik kom niet meer dichtbij, maar praat vanaf een afstand.”

Virus

Een eerste voorwaarde voor het stoppen van ebola moet de overtuiging zijn dat het ebola-virus werkelijk bestaat. Je ziet steeds meer T-shirts met de slogan ‘Ebola is real!’ (ebola is echt). “Ik ben bang dat deze uitbraak langer zal duren als mensen niet willen aannemen dat de ziekte door een virus wordt veroorzaakt”, zegt James Fayiah, een medewerker van een lokale hulporganisatie. “De overheid en hulporganisaties als Plan werken aan bewustwording hierover, want als mensen beseffen dat het een virus is dat mensen ziek maakt, beseffen ze ook dat ze zelf maatregelen kunnen treffen om zich tegen dat virus te beschermen. Maar het is niet gemakkelijk om te werken met mensen die bang zijn en geen uitweg zien.”

Preventie

Om ebola te bestrijden, is actie nodig op verschillende niveaus”, laat Koala Oumarou, directeur van Plan Liberia weten. “We werken met man en macht aan preventie met informatiecampagnes en hygiënefaciliteiten en ontsmetting. En verder zijn meer behandel-units nodig, psychosociale zorg en steun voor een sterker systeem voor gezondheidszorg.”

Voor nu houdt Liberia de adem in en bidt. Want het ebola-virus heeft geen genade.

Inspireer je vrienden

De nadruk van Plan’s werk ligt op duurzame ontwikkeling, maar Plan heeft in de loop der jaren ook grote expertise opgebouwd in kindgerichte noodhulp.

Draag bij!

Doneer aan het Noodfonds van Plan

Jouw bijdrage is hard nodig!

Als een natuurramp of geweldsconflict een van de gebieden treft waar Plan werkt, biedt Plan noodhulp en bescherming en draagt bij aan de wederopbouw.

Jouw bijdrage is hard nodig!