Plan Nederland gebruikt cookies om je een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. Door gebruik te blijven maken van deze website stem je hiermee in. Lees meer over ons cookiebeleid.

In dit dorp zal geen enkel meisje meer slachtoffer worden van besnijdenis

  • 5 februari 2015

Door Natalie Corp, Plan-programmamedewerker

De middaghitte trilt van het geluid van trommels, gezang en lachende mensen als meer dan 100 vrouwen, mannen en kinderen zich verzamelen in het centrum van hun dorp. Vandaag is een belangrijke dag. Vandaag vieren ze dat meisjesbesnijdenis in hun gemeenschap in Mali officieel tot het verleden behoort.

Zero tolerance day3 201406-MLI-11-lprVoor de meeste vrouwen die hier wonen, is besnijdenis een dagelijkse realiteit. De gevolgen van deze ingreep – waarbij de vrouwelijke genitalia helemaal of gedeeltelijk worden weggesneden – zijn altijd ernstig, soms kritiek.

Tamtam

Ik werk voor Plan en het is mijn eerste bezoek aan Mali en ons programma tegen meisjesbesnijdenis. Sinds 2004 heeft Plan besnijdenis kunnen voorkomen voor zo’n 70 procent van de meisjes die betrokken zijn bij het programma. En 20 procent van de dorpen hebben meisjesbesnijdenis afgeschaft, officieel met de ondertekening van een declaratie van zero tolerance tegen FGM (Female Genital Mutilation) en een groot dorpsfeest. Zoals vandaag.

Ik ben warm ontvangen en stort me in het feestgedruis. Iedereen danst uitgelaten op het hypnotiserende ritme van de traditionele tamtam en ik ben onder de indruk van hun vastbeslotenheid en vechtlust om meisjesbesnijdenis aan te pakken. Mannen, vrouwen en kinderen vertellen om de beurt hun eigen verhaal en delen hun gedachten met bezoekers uit buurdorpen, de lokale media en de burgemeester, die ook bij deze ceremonie aanwezig is. De boodschap van iedere spreker is luid en duidelijk: in dit dorp zal geen enkel meisje meer slachtoffer worden van besnijdenis.

Gezondheidsrisico’s

Madina Becoum, projectmanager van Plan’s programma tegen meisjesbesnijdenis in Mali, legt me uit dat de rechten van meisjes en het belang van gelijkheid van meisjes en jongens de kern vormen van het werk van Plan, in dit dorp en 159 andere dorpen in Mali. Madina reisde onvermoeibaar naar de meest afgelegen dorpen om te vertellen over de gezondheidsrisico’s van meisjesbesnijdenis. Maar dat is nog niet genoeg om het programma effectief te maken, vertelt ze. Samen met collega’s en de lokale partnerorganisatie ERAD organiseerde Madina ook discussiebijeenkomsten over kinderrechten en geweld tegen meisjes. Ze organiseerde vertoningen van educatieve films en counsellingsessies en het begint eindelijk echt te werken.

Veilig

Zero tolerance day2 201406-MLI-10-lprDe feestelijke ceremonie eindigt als het dorpshoofd zijn handtekening zet onder de officiële zero tolerance-verklaring en in de rust die neerdaalt, praat ik na met een paar vrouwen uit het dorp. Kadida (38), moeder van zes kinderen, vertelt me waarom deze dag zo belangrijk voor haar is. Ze werd besneden toen ze 10 was en haar oudste dochter, toen net een jaar oud, verloor zoveel bloed bij haar besnijdenis dat ze niet overleefde. “Ze was meegenomen door de besnijdster”, vertelt Kadida. “Net als ik toen ik klein was. Maar ze kwam niet terug. Ik had zelf verschrikkelijk veel pijn geleden bij mijn besnijdenis en toch dacht ik dat het erbij hoorde. Het was traditie, hoe kon ik me daartegen verzetten? Dus toen de tijd kwam, gaf ik mijn kleine meisje mee om ook besneden te worden. Maar toen ze daaraan stierf heb ik gezworen dat ik geen van mijn dochters dit ooit nog zou aandoen.”
Kadida is vandaag een gelukkig mens. “Wij vrouwen hadden besnijdenis nooit alleen kunnen afschaffen. We hebben daarvoor de steun van de hele gemeenschap nodig. Ik ben zo blij dat we de strijd samen zijn aangegaan! Ik weet nu dat niet alleen mijn dochters, maar alle meisjes veilig zijn voor besnijdenis.”

Lees hier waarom andere moeders hun dochters laten besnijden.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.