Diamond en Charity

22 september 2014

Door Peter Oomen, manager programmabeheer en -ontwikkeling bij Plan Nederland

Twee meisjes verscholen zich achter het gammele toiletje dat was opgetrokken uit rietstengels, een paar planken en gescheurde jutezakken. ‘What’s your name?’ riepen ze. ‘Peter Oomen from Plan, and yours?’ riep ik terug. ‘Oh, I am Diamond’ zei het grootste meisje ‘and I am Charity’ riep het meisje met de felle ogen. Ik schatte ze 15 en 11. Een stukje verderop kwam er een oude man uit een klein huisje. Het gordijn dat diende als voordeur trok hij recht. Zijn overhemd streek hij glad en hij liep vervolgens kordaat op me af. Het bleek hun vader te zijn.

wc oudIk was in Malawi om de sanitaire voorzieningen in buitenwijken van Mzuzu (de derde stad van het land) te beoordelen.

Plan Malawi bouwt deze voorzieningen in Mzuzu in opdracht van de Europese Unie, in aanvulling op hygiënetraining en zelfbeheer van toiletblokken bij scholen en markten door wijkcomités.

Demonstratie handenwassen

Het toiletje dat de vader van de meisjes liet zien, is sinds kort niet meer in gebruik. Het gat zat vol en hij moest het afsluiten. Wel bungelde er nog een fles aan een touwtje bij de deur en hij gaf me een demonstratie handenwassen: in de bodem van de fles zat een gaatje en bovenaan een dop. Om je handen te wassen schroefde hij de dop een beetje los en uit het gat liep een stroompje zeepwater. Snel draaide hij de dop weer vast en door de opwaartse druk stopte het stroompje binnen enkele seconden. We lachten. Verderop was hij bezig een nieuw gat te graven. Ik zag dat het grondwaterniveau daar niet veel lager was dan een meter en dan is het gat inderdaad binnen twee maanden vol. Toen ik vragend keek, duwde hij zijn oudste dochter Diamond naar voren en die legde uit hoe het werkt. Ze vertelde dat de familie op illegaal land woont; de gemeente beschouwt het als moerasgebied en heeft er niet veel aan, maar kan het wel opeisen. Diamonds familie is dus eigenlijk kraker van land. De wijkchief verdeelt het land onder de mensen die hiernaartoe trekken, omdat op het platteland de armoede groot is, en vraagt daarvoor ‘wijkbelasting’. Waarschijnlijk moet hij daarvan veel afdragen aan de gemeentefunctionaris. De enige oplossing voor het toiletprobleem is een goed eco-toilet bouwen, maar dat is duur en ze kunnen hier niet komen om het te legen. Bovendien ben je het toilet kwijt als je er op een dag zomaar vanaf wordt gegooid. Daarom zie je hier van die gammele hutjes en toiletjes.

wc's nieuwCharity met haar felle ogen en ferme grip, pakte me bij de hand, want ze wilde me wat laten zien. Vader liep met ons mee. Ze vertelde dat ze een afspraak met de nabijgelegen school hebben, dat ze ’s avonds tegen een kleine vergoeding hun toilet mogen gebruiken, en ze liet zien hoe mooi die toiletblokken eruit zagen. Er was zelfs een toilet met een helling en relingen, zodat mensen met een lichamelijke handicap ook zonder hulp naar de wc konden.
Haar vader was blijkbaar een moderne man, want hij wenkte Diamond om de deur te openen van een kleine ruimte die aan het toiletblok was toegevoegd. In de kleine ruimte zat een gat in de muur en toen ik weer buiten keek, zag ik aan de andere kant een afgesloten vuilnisbak. Met trots vertelde ze dat ze nu met een gerust hart haar menstruatie tegemoet ziet: “Ik kan dan gewoon naar school en niemand ziet me als ik me verschoon!”

Goed werk

We liepen met een huppel in de pas terug naar de anderen bij de auto. Plan had goed werk geleverd en ik vroeg de gemeenteambtenaar of deze mensen gemeentebelasting betalen. Hij ontkende dat. Wel denkt hij dat de Chief zijn heffingen vraagt voor verleende diensten. “De chiefs zijn machtig in deze wijken, wij kunnen ze niet zomaar wegsturen”. Gelukkig heeft het Plan-kantoor van Mzuzu ondanks een niet goed functionerende gemeente op veel plaatsen de hygiënische omstandigheden van de allerarmsten verbeterd, en helemaal voor de meisjes, die nu veel gemakkelijker hun vervolgonderwijs kunnen afronden. Ook hun vader weet hoe belangrijk een hygiënische levenswijze is en doet zijn best.

 

 

Inspireer je vrienden

Steun Plan Nederland en geef deze meisjes de kans om naar school te gaan en uit te groeien tot krachtige vrouwen.

Investeer in meisjes

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes