De “suggestion box”

24 december 2014

Adeline Bennink werkt als programma medewerker voor Plan Nederland waar zij diverse projecten beheert die zich richten op de bescherming van jongens en meisjes tegen geweld.

Na 40 minuten over de hobbelige Ethiopische bergwegen gereisd te hebben kom ik aan bij een school die sinds een jaar via het Girl Power programma van Plan wordt ondersteund. Meteen word ik samen met mijn lokale collega’s door een groep kinderen verwelkomd met liedjes. Wanneer een Plan collega de tekst van deze liedjes voor mij vertaalt, wordt meteen duidelijk dat de kinderen hier met andere problemen te maken hebben dan onze Nederlandse schoolkinderen.

Deze leerlingen, ongeveer 10-11 jaar oud, vertellen door middel van hun liedjes namelijk aan hun omgeving dat zij te jong zijn om te trouwen en naar school willen blijven gaan!

Klik op het (Engelstalige) filmpje om meer te weten te komen over de problemen waar meisjes in Ethiopië mee te maken krijgen.

Trouwen op je tiende

DSC03238Kindhuwelijken komen helaas op grote schaal voor in Ethiopië en zo ook in dit landelijke gebied in de noordelijke regio Amhara. Meisjes hebben hier vaak een achtergestelde positie en worden dan ook op zeer jonge leeftijd -soms zijn ze nog maar 10 jaar oud- door hun familie gedwongen om te trouwen met een man die vaak minimaal 20 jaar ouder is. Voor het meisje heeft dit afschuwelijke gevolgen; ze moet stoppen met school, wordt in veel gevallen weggerukt van haar familie en vrienden en krijgt kinderen waar ze emotioneel en fysiek nog niet aan toe is, met alle schadelijke gevolgen voor haar en haar baby van dien.

Met een briefje een vroegtijdig huwelijk voorkomen

20141210_120622Om te voorkomen dat de leerlingen op deze school uitgehuwelijkt worden zet Plan een middel in, de ‘suggestion box’. Via deze metalen postbus die op het schoolplein staat, kunnen leerlingen via een briefje desgewenst anoniem een melding doen van een probleem waar ze mee zitten. Bijvoorbeeld als ze gepest worden maar ook als ze thuis geslagen worden, seksueel misbruikt of uitgehuwelijkt dreigen te worden.

Samen sta je sterker

Vaak doen ook de vriendinnen van een meisje in problemen een melding voor haar om zo de juiste hulp te kunnen inschakelen. Per week komen er in deze box zo’n vier meldingen binnen over diverse onderwerpen. Ze worden vervolgens besproken door een comité bestaand uit leraren, leden van de meisjesclub van deze school en een coördinator van het comité voor kindbescherming. Zij informeren de religieuze leiders en de politie, allemaal getraind door Plan om met dit soort situaties om te gaan, over de stand van zaken in hun gemeenschap.

Zij ontkwam aan een gedwongen huwelijk

20141210_105642Voordat we de school weer verlaten vertelt Askale, een 14 jarig meisje ons dat zij dit jaar eigenlijk had moeten trouwen met een veel oudere man. Door het gebruik van de suggestion box waren haar leraren op de hoogte van de plannen van haar ouders en hebben zij tijdig kunnen ingrijpen.

De leraren hebben haar ouders tijdens een gesprek op school uitgelegd dat het in Ethiopië wettelijk verboden is om voor het 18e levensjaar te trouwen en dat, als zij het huwelijk willen doorzetten, zij strafbaar zijn. Haar ouders ontvingen ook voorlichting over de nadelige gevolgen van het kindhuwelijk en het belang van educatie. Voor Askala’s ouders gelukkig genoeg redenen om het huwelijk af te blazen en haar naar school te laten gaan.

Adeline in EthiopieDoor het gebruik van de suggestion box zijn op deze school in de regio Amhara alleen al dit schooljaar drie kind huwelijken voorkomen. Op de weg terug rijden we weer over de kronkelige wegen. Af en toe zie je meisjes die in plaats van naar school te gaan, hard aan het werk zijn. Dit onderstreept voor mij het belang van dit soort projecten in deze afgelegen gemeenschappen maar al te zeer.

Adeline

 

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind