De Self Help Group van Begaulin

15 maart 2013

Door Melle

Begaulin is moeder van een van de sponsorkinderen van Plan en lid van een Self Help Group. Ik ontmoet haar in Nepal, waar ik deze week naartoe ben gereisd voor een internationale Plan-bijeenkomst over sponsorship en hoe we dat met z’n allen kunnen verbeteren.

foto-1De community waar ik Begaulin tref, woonde vroeger op het land van een landheer, een grootgrondbezitter. Ze verdienden weinig geld en hadden geen mogelijkheid om zich aan een bar bestaan te ontworstelen. Maar met hulp van Plan en de overheid wonen ze nu op een stuk grond dat hen door de overheid ter beschikking is gesteld.

 

Winkeltje

foto-3De Self Help Group van Begaulin komt wekelijks bij elkaar. Samen sparen ze geld en de leden kunnen een lening krijgen van de bank. Begaulin besloot dat te doen. “Vroeger klaagde mijn man dat ik alleen maar geld uitgeef”, vertelt ze. “Nu ben ik met de lening zelf een winkeltje begonnen en verdien ik ook geld”.

De vrouwen zijn er trots op dat ze lid zijn van de groep en dat ze zelf het beheer hebben over hun geld.

 

Beren

foto-5Het is mooi om te zien dat deze groep vrouwen zelf zo betrokken is bij het verbeteren van hun eigen toekomst en die van hun kinderen. Bij Plan blijven we ze daarbij ondersteunen, want er moet nog veel gebeuren. Zo betalen de vrouwen nu 24 procent rente over hun lening en dat is hoog. Met steun van Plan willen ze daarom een coöperatie opzetten, waarin ze geld in eigen beheer aan elkaar kunnen uitlenen. Er zijn nu nog de nodige beren op de weg, zoals bijvoorbeeld hun ongeletterdheid. Maar hier kunnen de kinderen en jongeren uit het dorp hen bij helpen, want die wel kunnen lezen en schrijven. En zo zullen ook de andere problemen een voor een worden aangepakt.

Melle Brinkman,
Manager Customer Services

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind