Over de grens

8 oktober 2012

Door Lydia

Toen ik een jaartje of 16 was wilde ik nog wel ‘s mijn grenzen verkennen. Hoe ver kon ik gaan voordat ik door mijn bezorgde ouders teruggefloten werd? Wat was de speelruimte tussen mijn grens en die van mijn ouders? Het vangnet als ik een keer over de grens ging was simpel, maar niet voor iedereen vanzelfsprekend.

201203-NEP-RG-141 (1)Met dubbel zoveel levenservaring sta ik nu op de grens van Nepal en India. Paardenkarren, volgeladen auto’s, ossenwagens, overvolle bussen en stoeten fietsers trekken aan me voorbij. Het is stoffig, warm en een drukte van jewelste. Ik heb een visum en kan zo naar India. Mijn Plan-collega’s vertellen mij dat maar niet te doen. Want een westerse vrouw als ik, wordt er bij de grensovergang zo uitgepikt en dan zit ik een uur op een kantoor allerlei formulieren in te vullen. Nepalezen en Indiërs mogen wel zo over de grens heen zonder hun identiteitspapieren te laten zien.

En dat is dan ook precies de reden waarvoor ik daar ben. De grensovergang van Nepal en India lijkt zo open, maar eenmaal in India ben je er verloren als Nepalees meisje. Verloren in een land waar je de taal niet spreekt, je tweederangsburger bent en waar je wordt gezien als een meisje dat verkocht kan worden om te werken als huisslaaf, circusartiest of prostituee. Je bent in een land waar jouw persoonlijke grenzen niet meer tellen, wie je bent of wat jij wilt, doet er niet toe, omdat je niets waard bent.

Dit is een grens waar we ieder meisje tegen moeten beschermen. Plan zet samen met geld van de Postcode Loterij het Missing Child Alert-programma op. Een ingewikkeld en complex programma voor een nog groter complex en afgrijselijk probleem in Zuid-Azië: kinderhandel.

Om inzichtelijk te maken wat het probleem nu echt is, reisde ik samen met onze ambassadeur Daphne Bunskoek en een tv-ploeg af naar Nepal. Daar spraken we met slachtoffers.

Om inzichtelijk te maken wat het probleem nu echt is, reisde ik samen met onze ambassadeur Daphne Bunskoek en een tv-ploeg af naar Nepal. Daar spraken we met slachtoffers.

Shelter_daphne_Lydia (1)Suba, inmiddels 18 jaar, vertelt een verhaal dat zo herkenbaar is als je 15, 16 bent en op zoek naar je grenzen, op zoek naar wie je bent, op zoek naar een beetje avontuur. Als je in een klein dorp woont en er plotseling een jongen is die jou aandacht geeft. Hij blijft haar maar sms’en en mooie Suba wordt toch stiekem nieuwsgierig. Als ze haar examens niet haalt, besluit ze met hem af te spreken. De jongen heeft ‘beet’. Suba wordt door de handelaar en een taxichauffeur de grens over genomen en verkocht aan een man. Ze heeft zelf een grens overschreden en er was niemand die haar daarvoor kon behoeden. Het kan ook anders. Want Als Suba in haar dorp voorlichting had gekregen over grensoverschrijdende kinderhandel dan had zij in de speelruimte van de grenzen van haar en haar ouders wél geweten dat afspreken met deze jongen geen goed idee was.

Lydia_riksja_nepalAls ik over de grens was gegaan, dan was mijn vangnet simpel geweest: ouders die meteen wisten waar ze moesten zijn om alarm te slaan, een breed politienetwerk in heel Europa dat alles op alles had gezet om mij te vinden, een foto verspreid via social media en bezorgde burgers die mijn leven belangrijk hadden gevonden….voor Suba gold dat niet. Ook al waren haar ouders net zo bezorgd en zette iedereen bij machte alles op alles om haar te vinden. Voorkomen is beter dan genezen en  dankzij de Nationale Postcode Loterij kan Plan samen met partners preventieprojecten op zetten in de dorpen en onderzoeken of er een grensoverschrijdend systeem opgezet kan worden.

Ieder kind, iedere jongen en ieder meisje heeft het recht om in veiligheid de eigen grenzen te verkennen; om te ontdekken wie je bent, waar je talent ligt en om jezelf te ontwikkelen.

—————

PS: Suba is inmiddels terug bij haar ouders. Ze heeft intensieve begeleiding gekregen van Plan en ook zijn haar ouders en familie in het traject betrokken. Het is van groot belang dat haar familie en haar dorp ook voorbereid worden op de terugkeer van een meisje dat slachtoffer is geworden van kinderhandel en uitbuiting. Het mag en kan niet zo zijn dat ze, omdat ze slachtoffer is van misbruik,  ook nog een stigmatiserend stempel krijgt in haar eigen omgeving en daardoor geen man vindt die met haar wil trouwen als ze volwassen is.

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind