De geboorte van een beweging

22 juli 2015

Door Hondo Tinotenda, genderdeskundige bij Plan Zimbabwe

Als genderdeskundige ben ik verantwoordelijk voor het uitrollen van de Because I am Girl-campagne en in het bijzonder van het 18+ Ending Child Marriages-programma. Het doel van dit programma is het verminderen en uiteindelijk uitbannen van het kindhuwelijk. Het belangrijkste hierbij is dat we dat niet alleen doen, maar samen met de communities een sociale beweging opzetten.

Ongemakkelijke stilte

201210-ZWE-03-scrToen het programma startte, stonden we er min of meer alleen voor in Zimbabwe. Wanneer ik of mijn collega’s spraken over onze ideeën over het stoppen van kindhuwelijken, volgde er meestal een ongemakkelijke stilte. Je hoorde mensen denken: ‘Waarom zou je een programma ontwikkelen dat zich alleen richt op kindhuwelijken?’ Maar inmiddels heeft Zimbabwe tien soortgelijke campagnes waarbij vaak nauw met communities wordt samengewerkt om blijvende verandering te realiseren.

Niet zomaar een verhaaltje

Laatst sprak ik bij een bijeenkomst over kindhuwelijken. Na afloop kwam er een stille, jonge vrouw naar me toe. Ze zei: “Wat je vertelt is niet zomaar een verhaaltje uit een boek. Je praat over heel praktische oplossingen. Mijn tienerzusje is zwanger en mijn familie is van plan om haar te verstoten. Ik steunde dat idee, maar nu ga ik met mijn ouders praten en ze ervan overtuigen om hun beslissing over mijn zusje te herzien. Als we haar verstoten, verwoesten we haar leven. Ik kan dat veranderen.” En dat is hoe een beweging wordt geboren. Een persoon krijgt een goed idee, anderen geven hieraan structuur, er ontstaat een kleine groep volgers en vervolgens komt de steun uit de meest onverwachte hoeken. Uiteindelijk wordt de stuwkracht zo groot dat zelfs eigenwijze tegenstanders wel mee móeten doen.

Onderdeel van een beweging

Ik zou liegen als ik zei dat de overwinning een feit is. Er moet nog veel gebeuren voordat het definitieve einde van het kindhuwelijk bereikt is. Maar zoals ik altijd tegen collega’s zeg: “Elke keer dat ergens het 18+ programma wordt geïmplementeerd, elke keer dat we de campagneshirts dragen en elke keer dat we aan mensen uitleggen wat het idee achter het programma inhoudt, verspreiden we de boodschap van Plan. We zijn onderdeel van de beweging!”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind