De fiets op, sponsorkinderen en projecten bezoeken

4 februari 2015

Door: een paar deelnemers aan Cycle4Girls

Vandaag zijn de deelneemsters, na een nacht in de trein, aangekomen in Dong Ha, 600 km onder Hanoi. Op het programma: sponsorkinderen ontmoeten, drie Plan-projecten bekijken en natuurlijk de eerste fietstocht.

“De treinreis was prima”, vertelt Mariska Wimmers, één van de deelnemers. “We hadden lekkere schone bedjes en na die lange reis vanuit Nederland sliepen we allemaal binnen een uur, voorzien van oordoppen en ooglapjes haha. Rond vijf uur ’s morgens werden we weer wakker. Toen heb ik liggen snoozen en een beetje naar buiten gekeken en genoten van het landschap.

Eindelijk fietsen

Na aankomst werden de fietsen uitgedeeld en op maat gezet en stapten de dames voor het eerst op de fiets in Vietnam. “Eindelijk”, zegt Charlotte Goekoop met een glimlach: “Met al dat trainen de afgelopen maanden hebben we hier naar toe gewerkt! Normaal fiets ik alleen door Amsterdam, wat een verschil. De omgeving is heel mooi en het is leuk om de mensen langs de kant van de weg te zien. Ze vinden het maar wat bijzonder; zo’n groep vrouwen op de fiets.” Het tempo lag bij de sommigen van de groep best hoog en wordt af eCycle4 _7703n toe wat aangepast. “Mariska vond het fietsen heerlijk: “Fijn om actief te zijn. Ik was wel voorbereid op het verkeer – ik ben vaker in Vietnam geweest – maar het gravel aan de zijkant van de straat vond ik wel spannend.” De tocht van vandaag [40 km] vond Mariska niet zo zwaar. “De verschillen in de groep waren al wel zichtbaar, maar dat is niet erg. Er is voldoende begeleiding die met ons mee fietst.”

De ontmoeting met de sponsorkinderen: “Wat een schatje!”

Naast de eerste fietstocht van deze reis, ontmoette een deel van de groep vrouwen vandaag hun sponsorkind. Zo ook Naomi Tas, die al 24 jaar sponsor is van verschillende Plan- kinderen: “Ik vond Lai (11 jaar) echt geweldig, wat een schatje! Ik had cadeautjes voor haar meegenomen, zoals haarspeldjes (die gingen meteen in haar haar) een t-shirt (dat was helaas te groot) en een gevlochten mandje om haar eigen spulletjes in op te kunnen bergen.” Tijdens hun ontmoeting hebben Naomi en Lai het over van alles gehad: “Haar eerste vraag was waarom ik met de fiets was gekomen en niet met de bus. Ik heb haar verteld dat we hier speciaal voor getraind hebben. Dat vond ze ontzettend grappig, vooral omdat ze zelf ook op de fiets was gekomen.” Lai vroeg aan Naomi wat ze voor werk deed: “Tja, dat was wat lastig uitleggen. Ik denk niet dat ze hier hebben gehoord van geestelijke gezondheidszorg, dus ik heb maar gezegd dat ik werk in een ziekenhuis voor mensen die een beetje in de war zijn. Toen ze vroeg wat mijn man deed – hij werkt niet meer – dacht ik dat dat wat lastig was om uit te leggen, dus heb ik maar gezegd dat hij hetzelfde deed haha.” Zelf vertelde Lai vooral over Vietnam en over haar gezin. Eigenlijk heb ik nooit veel contact met ze gehad. Ik vind het wel heel erg bijzonder en ik heb me nu voorgenomen om veel contact te blijven houden!”

Ook Mariska ontmoette vandaag haar sponsorkind Xuan (15 jaar): “Het was ontzettend leuk om toen Xuan te ontmoeten. Ze vond het maar gek dat we in die rare pakjes aan kwamen op een fiets.” Met behulp van een tolk sprak Mariska over van alles met Xuan: “Ze vond het leuk om over school te vertellen. Haar lievelingsvak is rekenen. En ze houdt van volleybal. Ze sprak een beetje Engels, maar daar verstond ik toch niet zo heel erg veel van. Wel dapper dat ze het probeerde. En leuk om te zien dat bij elke vraag haar eerste reactie was dat ze moest lachen. Toen ik een foto van mijn gezin liet zien, waarop ik een gekke bek trok, moesten zij en haar moeder helemaal lachen.”

Vrouwen sparen samen

Na het ontmoeten van de kinderen was het tijd voor bezoeken van drie projecten van Plan. Charlotte bezocht een spaar- en leengroep en een project voor ouders over gezonde voeding voor hun kinderen: “Ik vond het heel bijzonder, vooral het project waarbij een groep vrouwenCycle 6 samen geld spaart. Wow, dat project vond ik echt goed! Het is voor die vrouwen ten eerste een heel belangrijk moment samen. Ze zijn echt trots dat ze geld sparen en tegelijkertijd leren om er goed mee om te gaan. Daardoor worden de vrouwen onafhankelijker en zelfverzekerder. Ze hebben meer controle over hun leven en regelen het beste voor hun gezin.” Ook Mariska vond het interessant om te zien hoe de vrouwen sparen en onderling kunnen lenen voor het opzetten van een eigen bedrijfje. “Ik ben blij dat ik dat gezien heb. Tijdens de voorbereidingen in Nederland, ben ik gesponsord door een grote financiële instelling. Ik sprak ze vooraf over dit project en ik vind het goed om het nu in het echt gezien te hebben! Ook het WASH (Water Sanitatie en Hygiëne) project dat we bezochten was bijzonder. De vrouwen leerden aan de hand van voorbeelden en posters hoe ze zichzelf schoon kunnen houden, en hoe belangrijk goed handen wassen is.”

Niet afhankelijk worden van ontwikkelingshulp

“Al met al vind ik het mooi om te zien dat de vrouwen een opstapje krijgen door Plan en het vervolgens zelf doen”, besluit Charlotte: “Zo worden ze niet afhankelijk van ontwikkelingshulp en voelen ze zich trots dat ze het zelf kunnen!”

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind