De dag dat haar leven veranderde

29 april 2015

Voor Asmita (10) uit Ratmate in centraal Nepal zal 25 april 2015 altijd de dag blijven waarop haar leven voorgoed veranderde. De aardbeving die Nepal trof, vernielde haar huis en bedolf haar geit onder het puin. Asmita en haar familie overleefden de ramp. Als door een wonder waren zij allemaal net buiten, maar van al hun bezittingen en persoonlijke spullen bleef alleen een berg stenen, scherven en snippers over.

 Nog maar een paar dagen geleden zat Asmita in de schoolbanken; nu is niets meer zoals het was. De aardbeving schudde haar hele leven door elkaar
“Ik was zo bang. Ik was ervan overtuigd dat iedereen dood zou gaan”, vertelt Aasmita. “De grond schokte vreselijk en overal was een hels kabaal. We bleven de hele nacht wakker. Het was heel eng en ik piekerde dat ik nu niet meer naar school kan. Al mijn boeken zijn weg. Ze liggen begraven onder ons ingestorte huis.”

Beschutting en een slaapplaats

Net als de buren kreeg Asmita’s familie een waterdicht zeil, dat hen zo goed en zo kwaad als het kan beschutting en een slaapplaats biedt. Daar wacht te familie, ook op nieuws van Asmita’s vader. Hij vertrok nog geen maand geleden naar het buitenland om geld te verdienen voor zijn gezin. Om zijn reis te bekostigen sloot hij een lening af die nu een zware last op de familie legt.
Asmita’s oma, Sukmaya, is in tranen als ze vertelt hoe moeilijk het is om haar familie te onderhouden met het kleine lapje droge grond dat ze bezit. En zelfs daarvan is nu nauwelijks nog iets over. Het enige wat ze nog vanonder het puin kon halen, zijn een paar kilo’s graan.
Asmita: “We willen ons huis zo snel mogelijk weer opbouwen. Dan wordt alles hopelijk weer een beetje normaal, zoals vóór de aardbeving.”

SHO: Nederland helpt Nepal

Plan Nederland maakt deel uit van de Samenwerkende Hulp Organisaties (SHO), die actie voert voor de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

 

Inspireer je vrienden

Steun het werk van Plan! Sponsor een kind of steun onze meisjesprojecten!

Hoe kun jij helpen?

Steun onze meisjesprojecten

Lees meer over investeren in meisjes

Sponsor een kind

Voor 28,50 euro per maand

Geslacht
Leeftijd
Lees meer over het sponsoren van een kind